Koruna si před svátky pohoršila k euru

23.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. prosince (ČTK) - Koruna si poslední den před vánočními svátky jako jediná měna v regionu pohoršila. Krátce před závěrem byl kurz k euru proti úterku slabší o deset haléřů na 26,42 Kč/EUR. Naopak k dolaru si koruna zhruba o šest haléřů polepšila na 18,43 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

"Česká koruna si dnes ve srovnání s ostatními regionálními měnami jako jediná pohoršila, když oslabila z ranních úrovní okolo 26,30 Kč/EUR," uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop. Toto oslabení podle něj proběhlo navzdory růstu akciových burz v eurozóně, což nasvědčovalo pozitivní náladě mezi investory. "Nicméně obchodů na koruně probíhá jen velmi málo, nízká likvidita pak způsobuje kurzové pohyby bez ekonomického či jiného zdůvodnění," poznamenal Škop.

V regionu dnes zasedala polská centrální banka, která ponechala sazby beze změny na úrovni 3,50 procenta. V tuzemsku byl zveřejněn pouze záznam z posledního jednání bankovní rady ČNB. K zastáncům snížení sazeb se podle očekávání připojila vrchní ředitelka Eva Zamrazilová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK