Akcie japonských podniků vzrostly nejvýše za čtyři měsíce

28.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 28. prosince (ČTK) - Akcie japonských podniků vzrostly nejvýše za čtyři měsíce díky silnější průmyslové výrobě, než se čekalo. Na tokijské burze dnes stoupaly zejména emise zpracovatelských firem.

Klíčový index Nikkei za dnešek vzrostl o 1,3 procenta; připsal si 139,52 bodu na 10.634,23 bodu, což je jeho nejvyšší závěrečná hodnota od konce srpna. Na širším trhu se index Topix zvýšil o 0,6 procenta.

Trh se nyní zajímá o to, zda Nikkei tento týden překoná své letošní závěrečné maximum 10.639,71 bodu.

Kurz dolaru se držel nad 91 jeny, což pomohlo nahoru akciím japonských exportérů. Skupině Sharp pak prospěla zpráva o tom, že uzavřela dohody o vzájemném poskytování licencí s dodavateli pryskyřic a kaučuku.

Průmyslová výroba Japonska v listopadu vzrostla proti říjnu o 2,6 procenta, tedy více, než ekonomové odhadovali. Byl to nejvyšší nárůst za šest měsíců; oživující se druhé ekonomice světa pomohl zejména vývoz do Asie.

Dolar nepatrně vzrostl na 91,54 JPY proti předchozímu závěru 91,50 JPY. Dolar od začátku roku posílil vůči jenu zhruba o procento, zatímco za minulý rok zhruba o 19 procent klesl. Kurz eura se za dnešek mírně snížil na 1,4385 USD, když minulý týden klesl až na 1,4218 USD. Dolarový index vůči koši šesti měn dnes stagnoval, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK