Rok 2009 – rok změn na pojistném trhu

31.12.2009 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


V roce 2009 doznal český pojistný trh značných změn. Tyto změny se týkaly především pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla a povinnosti odvádět příspěvky do Garančního fondu.

Díky novele zákona č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla se změnila řada věcí. V současné době nabízí povinné ručení na českém trhu 15 pojišťoven, které jsou povinně sdružené v organizaci nazvané Česká kancelář pojistitelů (ČKP).

Od začátku roku 2009 se nepojištění řidiči mají čeho obávat. ČKP získala na ně bič v podobě povinnosti placení příspěvků nepojištěných řidičů do Garančního fondu. Mezi další významné změny patří i to, že pojištění vozidla prokazujeme výhradně Zelenou kartou. Změnila se pravidla, kdy volat k dopravní nehodě policii. Zvýšily se limity pojistného plnění povinného ručení. Podrobnější informace naleznete v našich článcích: Rok 2009 přináší řadu změn v povinném ručení  a I v povinném ručení se počínaje novým rokem mění spousta věcí . Od poloviny září je účinná vyhláška Ministerstva dopravy, která upravuje mimo jiné i povinnou výbavu vozidla. V článku Jízda po D1? Od neděle jen v zimním obutí se dozvíte podrobnější informace.


Není na škodu zopakovat, že:

  • vlastníci a provozovatelé vozidel, kteří nemají sjednáno povinné ručení, jsou povinni hradit za každý den, kdy nemají vozidlo pojištěno, příspěvek do Garančního fondu ČKP;
  • sazba příspěvku se podle druhu vozidla pohybuje od 20 do 300 Kč za den (u osobního vozidla 50 – 70 Kč denně);
  • příspěvek nenahrazuje pojištění – pokud bude nepojištěným vozem způsobena škoda, zaplatí vedle přísvěvku i celou škodu osoba za tuto škodu odpovědná;
  • je třeba si ohlídat, zda vám nevznikla časová prodleva mezi ukončením staré smlouvy a platností nové smlouvy o povinném ručení. Pokud vám skončí smlouva na povinné ručení a vy do 14 dní neuzavřete novou, hrozí vám sankce v podobě pokuty ve výši 2 500 až 20 000 Kč a to od správního orgánu (obecní úřad obce s rozšířenou působností). Je-li prodleva mezi smlouvami např. 7 dní, nehrozí vám sice sankce od správního orgánu, ale musíte zaplatit příspěvek do Garančního fondu!!


Výsledek je ucházející – nepojištění platí


Ještě není známa celá částka, kterou za letošní rok vybrala Česká kancelář pojistitelů od nepojištěných řidičů. Ale z dat, které byly zveřejněny na konci listopadu je zřejmé, že krok zavedení příspěvků do Garančního fondu byl správný. Výzvou k zaplacení příspěvku bylo obesláno (k 23.11.2009) přes 108 000 osob, od kterých byla vybrána částka 50 617 000 Kč. Dle údajů ČKP také klesl počet nepojištěných vozidel v České republice meziročně o 30 % a významně se také snižuje počet nehod způsobených vozidly bez povinného ručení, kde došlo k meziročnímu poklesu o 20 %.

Sjednejte si povinné ručení on-line!

Ručení.cz - sjednejte si povinné ručení on-line!
Pokud si chcete spočítat cenu povinného ručení u konkrétní pojišťovny přímo pro vás, pomůže vám Kalkulátor povinného ručení. Prostřednictvím Ručení.cz si můžete nejen spočítat cenu vašeho pojištění, ale můžete si povinné ručení přímo i sjednat on-line!



Pojistný trh v roce 2009


Na začátku roku 2009 nebyla predikce vývoje pojistného trhu příliš příznivá. Nejčastěji jsme se mohli dočíst, že tento rok bude z pohledu dynamiky trhu jeden z nejhorších za posledních 20 let. Předpovědi hlásaly,že bude docházet k výraznému omezování pojištění v oblasti neživotního pojištění. Podnikatelé i velké firmy budou mít tendenci šetřit náklady i v oblasti pojištění. Naroste počet dlužníků a mnohá pojištění budou zanikat i z důvodu neplacení pojistného. A pokud nebudeme započítávat inflaci bude optimistické předpovídat, že trh v roce 2009 bude na stejné úrovni jako v roce 2008. Ne všechny předpovědi se vyplnily. Je pravda, že dynamika růstu pojistného trhu se zpomaluje, ale mezi pozitivní zprávy patří ta, že i přes ne zcela příznivou ekonomickou situaci objem pojistného vzrostl u podnikatelských pojistek, což svědčí o značné vyspělosti české podnikatelské sféry, která si uvědomuje význam majetkového pojištění i v nepříznivých dobách. Celkový objem předepsaného pojistného vzrostl meziročně o 1,7 % na 70,6 mld Kč (údaj za první polovinu roku).


Rok 2010 přinese také řadu změn


Od 1.1.2010 bude účinný nový zákon o pojišťovnictví 277/2009 Sb., který přináší řadu změn ovlivňující spíše pojišťovny než přímo klienta. V první řadě jde o ochranu klienta, proto jsou na pojišťovny kladeny vyšší nároky na řídící a kontrolní systémy a také reporting České národní bance. Ve stručnosti vyjmenujme, že nově budou muset pojišťovny dodat ČNB metody výpočtu pojistného, výpočet výše technických rezerv, položek garančního fondu, i odhad výnosů a nákladů včetně nákladů na odměny pojišťovacím zprostředkovatelům, podrobný odhad příjmů a výdajů z pojišťovací činnosti, včetně odhadované míry solventnosti.

Autor článku

Marie Žáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ