Podíl volných prostor v obchodních centrech USA nejvýše za 18 let

06.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. ledna (ČTK) - Podíl neobsazených prostor v nákupních centrech na okrajích měst v USA stoupl ve čtvrtém čtvrtletí na 10,6 procenta. Ocitl se tak nejvýše za 18 let. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila realitní výzkumná společnost Reis Inc.

"Náš výhled pro maloobchodní reality jako celek je neradostný," uvedl ekonom Reis Ryan Severino. Podle něj nejprve musí dojít k oživení spotřebitelských a firemních výdajů a zaměstnanosti. Podíl neobsazených prostor tak zřejmě poroste i nadále, nejméně dalších 18 až 24 měsíců.

Podíl neobsazených prostor je nyní nejvyšší od roku 1991. O počátku 90. let se často mluví jako o období krize komerčních realit.

Zvyšující se podíl prázdných prostor snižuje také ceny za nájem. Ve čtvrtém čtvrtletí požadovaný nájem klesl mezičtvrtletně o 0,5 procenta na 19,12 dolaru (351 Kč) za čtvereční stopu (0,09 metru čtverečního). Meziročně se cena snížila o 2,05 procenta. Skutečný nájem, který zahrnuje i různé výhody pro pronajímatele, jako několik měsíců nájmu zdarma, se snížil o 0,8 procenta na 16,75 dolaru. Nájemné je tak nyní nejnižší za zhruba čtyři roky. Firma Reis dodala, že poprvé za 29 let, kdy tyto údaje sleduje, se skutečný nájem snížil na všech 77 trzích zahrnutých v měření.

Ve velkých regionálních obchodních centrech neobsazenost stoupla na 8,8 procenta z 8,6 procenta ve třetím čtvrtletí. Byla tak nejvyšší za deset let, kdy Reis tento údaj sleduje. Požadovaný nájem klesl o 0,4 procenta na 39,03 dolaru za čtvereční stopu, nejníže od druhého čtvrtletí 2006, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK