Creditreform: Loni 9492 insolvenčních návrhů, nárůst o 77 procent -------------------- --------------------

06.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. ledna (ČTK) - V roce 2009 bylo podáno celkem 9492 insolvenčních návrhů, což bylo o 77 procent více než předloni. Z toho bylo 5255 insolvenčních návrhů podaných na firmy, tedy na obchodní společnosti a fyzické osoby podnikající. To byl meziroční nárůst o 54 procent. Vyplývá to z průzkumu společnosti Creditreform.

Řešením insolvenčních návrhů firem je konkurz či reorganizace. Ta byla povolena u 16 firem. V minulém roce bylo prohlášeno 1553 konkurzů. To je nejvyšší počet od roku 2005 a proti roku 2008 nárůst o 412. Přesto počet prohlášených konkurzů nedosahuje úrovně z přelomu tisíciletí, kdy se blížil počtu 2500.

Dalších 1721 insolvenčních návrhů bylo zamítnuto, nejčastějším důvodem byl v 90 procentech případů naprostý nedostatek majetku. Zamítnutí insolventního návrhu pro nedostatek majetku je podkladem pro výmaz dlužníka z obchodního rejstříku.

Na nárůst úpadků firem měla podle Creditreformu výrazný vliv ekonomická krize, které se začala v ČR výrazně projevovat již v posledním kvartále roku 2008. Projevila se jak nečekaným poklesem zakázek, tak zhoršenou platební morálkou obchodních partnerů.

Otřesy postupovaly napříč ekonomikou a nejprve dopadaly do tradičně slabých odvětví, jako je oděvní a sklářský průmysl. Postupně pociťovaly negativní vlivy nových ekonomických podmínek i další odvětví, jako je strojírenství, hutnictví, dodavatelé automobilového průmyslu, stavebnictví, obchod se stavebními a hutními materiály, nákladní doprava a další, upozornila společnost.

Největší firmy, u kterých byl v roce 2009 prohlášen úpadek, jsou Moravia Energo, Bohemia Crystalex Trading, Kordárna, PA Export, Karimpex, Olšanské papírny a.s., PK Oil, Slezan Frýdek - Místek , GSMobile Group a Bierhanzl Group.

Jednou ze současných možností výkladu a užití insolvenčního zákona je nátlak firem na zaplacení svých sporných pohledávek, uvedla Creditreform. Firmy ačkoliv ještě nevyčerpaly všechny možnosti jak se domoci svých práv, podají insolvenční návrh, a to i přesto, že firma prokazatelně nesplňuje podmínky prohlášení za dlužníka podle insolvenčního zákona. Jde o takzvaný šikanózní návrh, kdy firmy věřitelům mnohdy uhradí své sporné závazky z obavy před poškozením dobrého jména, před snížením úvěrových limitů zajišťovacích pojišťoven.

V roce 2009 se mezi firmami, na které byl podán insolvenční návrh a který byl vzápětí vzat zpět z důvodu úhrady, ocitly například firmy OHL ŽS, a.s., Hochtief CZ (dokonce třikrát během roku 2009), ČKD Kutná Hora, a.s., Porr (Česko), Koryna nábytek.

Creditreform sleduje insolvenční rejstřík permanentně a své pravidelné analýzy o vývoji insolvencí v Česku i zahraničí zveřejňuje již několik let. Creditreform je mezinárodní skupinou poskytující svým zákazníkům hospodářské a kreditní informace, poskytuje služby inkasa pohledávek a také další služby v oblasti řízení rizik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK