ODS: Návrh směrnice EU by mohl prohloubit rozpočtové schodky

06.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. ledna (ČTK) - Návrh na změnu směrnice EU o pozdních platbách by mohl prohloubit schodky národních rozpočtů, tvrdí europoslanci ODS. Podle předlohy by veřejné instituce měly na splatnost faktur 30 dní pod hrozbou pětiprocentní sankce z objemu opožděné platby. Proti je také Svaz měst a obcí a evropská Rada evropských municipalit a samospráv CEMR, řekli dnes novinářům europoslanci občanských demokratů Edvard Kožušník a Oldřich Vlasák, který je předsedou Svazu měst a obcí.

"Návrh představuje jen další díru do již tak chatrných veřejných financí," uvedl Kožušník. Faktury je podle něho nutné platit včas, návrh regulace zahrnující jen veřejnou správu je ale prý nesystémový. Návrh vytváří prokorupční prostředí, které může motivovat některé úředníky k proplácení faktur ve zpoždění, podotkl Kožušník. "Budeme se snažit směrnici výrazně změnit," zdůraznil europoslanec. Slyšení v Evropském parlamentu k předloze se uskuteční 26. ledna.

"Podmínky platební kázně by měly platit pro všechny stejně, nelze z toho vytrhnout jen veřejnou správu," řekl Vlasák. Největším dlužníkem v ČR je podle něho hlavně stát, který by na předpis doplatil nejvíce. Platby obcí závisí ve značné míře na dotacích od státu a z Evropské unie, poznamenal Vlasák. Evropská komise má lhůtu pro splatnost faktur 90 dní.

Europoslanci ODS se pozastavili nad tím, že pětiprocentní sankce by platila i při prodlení byť o jediný den. Podle Kožušníka má směrnice nahradit předpis, který zahrnuje veřejnou správu i podniky, ale je zcela neúčinný.

Kožušník je známý hlavně tím, že spolu se senátorem ODS Richardem Svobodou navrhoval zrušení koncesionářských poplatků. České televizi a Českému rozhlasu měl podle předlohy nahradit od roku 2012 příjem ze zrušených poplatků příspěvek ze státního rozpočtu 7,8 miliardy korun ročně, který by se zvyšoval o inflaci. Senát v prosinci návrh neschválil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK