Unie Čechům schválila první dva velké dopravní projekty

06.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. ledna (ČTK) - Evropská komise schválila České republice první dva velké dopravní projekty; na stavby tak lze čerpat evropské peníze v rámci operačního programu Doprava (OPD). Celkem jde o čtyři miliardy korun na modernizaci tratí Benešov - Strančice a Letohrad - Lichkov. Na dotaz ČTK to dnes sdělil mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Schvalovací proces se kvůli řadě připomínek komise táhl více než rok, ministerstvo dopravy a Správa železniční dopravní cesty musely žádosti několikrát doplnit a opravit. "Věřím, že i na základě dosavadních zkušeností s těmito projekty se nám podaří schvalovací proces s EK výrazně urychlit," řekl k tomu ministr dopravy Gustav Slamečka.

OPD je největším českým operačním programem, v jeho rámci může Česká republika čerpat z evropských fondů v letech 2007 až 2013 zhruba 150 miliard korun.

Zatímco menší žádosti schvaluje ministerstvo dopravy, takzvané velké projekty, jejichž hodnota přesáhne 50 milionů eur (1,3 miliardy Kč), musí projít schvalovacím procesem v Bruselu. V komisi nyní leží dalších sedm "velkých českých dopravních" žádostí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK