Dopravci z Česka loni zaznamenali úbytek zakázek o desetinu

06.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. ledna (ČTK) - Tuzemští silniční dopravci loni zaznamenali pokles zakázek přibližně o deset procent. Největší propady přitom přišly na začátku roku a naopak na konci se situace obrátila k lepšímu. Dopady ekonomické krize částečně tlumilo šrotovné v okolních zemích, které stimulovalo výrobu tuzemských automobilek. ČTK to řekl mluvčí Česmadu Martin Felix.

"Protože šrotovné letos skončilo, uvidíme jak si povede automobilový průmysl bez něj, neboť hodně ovlivňuje výkony našich dopravců. Obecně zde s žádným znatelným nárůstem nemůžeme příliš počítat," dodal Felix.

Přestože se letos zvýšily opět náklady v souvislosti s rozšířením mýta na vozy nad 3,5 tuny, slovenským mýtným a zavedením vyšší spotřební daně na naftu, pokles cen dopravy z loňského roku se firmám nedaří narovnat. "Zdá se, že v nízkých cenách bude letos největší problém," uvedl Felix.

Na trhu je v současnosti velké množství řidičů, kteří kvůli poklesu objemu přepravy hledají práci. "Bohužel se však snížila jejich kvalita, neboť to jsou dílem řidiči, kterých se firmy zbavily, a obrovské množství je i mladých řidičů bez praxe. Ti si udělali zkoušky profesní způsobilosti a teď marně hledají práci," vysvětlil mluvčí. Například v Libereckém kraji evidují úřady 1500 řidičů bez práce, což je třikrát více než před rokem.

Sdružení očekává, že i letos budou pokračovat krachy dopravních firem, které ekonomickou situaci a vysokou konkurenci v oboru neustojí. Rozhodující bude celková ekonomická situace, kterou doprava věrně kopíruje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK