Úřady práce necítí oživení ekonomiky, v lednu zapsaly tisíce lidí

06.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. ledna (ČTK) - Úřady práce v Česku zatím necítí oživení ekonomiky, hospodářská krize podle nich ve většině regionů nepolevila. Za první tři lednové dny se na úřady nahlásily tisíce lidí, většinou je jich víc než loni za stejnou dobu, řekli ČTK zástupci prácovních úřadů. Minimálně do pololetí, možná déle, tak očekávají trvalý mírný růst míry nezaměstnanosti. Největším problémem všech regionů je zřejmě úbytek volných pracovních míst.

Kromě krize se nyní projevuje konec sezonních prací zejména na stavbách, ale také v lesích a na polích, a dále pracovních smluv na dobu určitou. Hromadná propouštění přitom úřady evidují minimálně, firmy se ale zbavují lidí plíživě a nové přijímají sporadicky nebo dočasně a pouze jednotky pracovníků.

Například v Plzeňském kraji je nejhorší situace na Tachovsku, kde míra nezaměstnanosti přesahuje 13 procent, meziročně dvojnásobek. Bez práce je přes 4300 lidí, z nichž čtvrtina ze Stříbrska, kde je nezaměstnanost 18 procent. Podle Eduarda Šimůnka z tachovského úřadu je v okrese zhruba tři čtvrtě roku pouze kolem 110 volných míst, desetina oproti loňsku, což vychází zhruba na 40 uchazečů na jedno místo. "Nevidím to optimisticky, nejméně do poloviny roku se bude nezaměstnanost mírně zvyšovat," řekl ředitel domažlického úřadu Zdeněk Písařík.

Problémy řady německých firem zasahují i české filiálky. Míra nezaměstnanosti na Rokycansku poroste podle ředitelky Věry Strnadové zřejmě celý rok. "Není hlad po pracovní síle, který bychom vyhodnotili jako oživení na trhu práce a ekonomiky," dodala. Podle Magdalény Čadové z úřadu v Plzni jsou v nabídce práce pouze jednotlivá místa všech možných profesí, často náročnější nebo směnné činnosti.

Ani úřady v Libereckém kraji zatím žádné oživení ekonomiky nezaznamenaly a například na Semilsku pociťují výrazné zhoršení situace. "Propouštějí stavebníci, lesáci i zemědělci, hlásí se ale i pracovníci dalších firem, vypadá to, že propouštějí všichni," řekl ředitel semilského úřadu Jan Rychlík. Nabídka práce se výrazně zhoršuje.

Na pobočkách pražského úřadu evidovali za první dva pracovní dny 1850 uchazečů, meziročně zhruba o 400 lidí více. "Na některých pracovištích se tvořily fronty," řekl ředitel Ivan Chomát. Ekonomický útlum je patrný také z poklesu volných míst. Na konci roku 2008 jich bylo v Praze asi 24.000, na sklonku roku 2009 třetina. Počet lidí bez práce meziročně vzrostl o 12.000, v Praze je evidováno přibližně 31.000 nezaměstnaných.

Na úřady v Pardubickém kraji přišlo za první tři dny nového roku asi 2000 lidí, mnohem více než loni. V Karlovarském kraji zaevidovaly úřady práce asi o polovinu více uchazečů než počátkem roku 2009. "Propouštění se dotklo plošně všech odvětví. Ať už to byly služby, lázeňství nebo průmysl," uvedla mluvčí chebského úřadu Marie Sýsová.

Na úřadech v Olomouckém kraji dosahovala v některých případech pondělní návštěvnost nejvyšších hodnot za poslední roky. Na Královéhradecku museli kvůli lednovému náporu posilovat personál. Na zaevidování lidé čekali i několik hodin. "V Hradci Králové za první dva dny přišlo přes 500 uchazečů. To je více než polovina počtu, který v minulosti obvykle přicházel za celý leden," řekl ředitel úřadu Martin Horák. Tak velký nápor jsme zatím nikdy nezažili, řekl šéf náchodského úřadu Michal Pejskar.

Na Vysočině byly fronty hlavně na úřadech na Žďársku a na Třebíčsku, v Jihočeském kraji v Písku, Táboře, Strakonicích, Prachaticích a Českém Krumlově. Nezaměstnanost na jihu Čech letos dále poroste. "O dost více je evidovaných osob, které ukončily nebo pozastavily podnikání, například zedníci, malíři, stavební dělníci a zemědělci. Dá se ale předpokládat jejich návrat k podnikání s příchodem jara," uvedla mluvčí litoměřického úřadu Andrea Valešová. Ve Zlínském a Středočeském kraji se zaevidovalo stejně lidí jako za loňské první tři lednové dny, v Mostě zhruba 500 lidí, což je meziročně znatelný pokles.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK