Prodej vozů Volkswagen v Číně se v roce 2009 zvýšil o 37 procent

07.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj 7. ledna (ČTK) - Prodej automobilů skupiny Volkswagen v Číně a Hongkongu se za loňský rok zvýšil o 37 procent na 1,4 milionu z 1,02 milionu před rokem. Vlastník české Škody Auto je další světovou automobilkou, která loni na největším automobilovém trhu světa zaznamenala díky vládním podporám prudký nárůst odbytu.

Volkswagen vyrábí vozy v Číně mimo jiné ve spolupráci s největším čínským automobilovým výrobcem SAIC Motor. Ten v loňském roce zvýšil prodej svých vozů o 57 procent na 2,72 milionu.

Čína loni díky silnému růstu prodeje vystřídala Spojené státy na pozici největšího automobilového trhu světa. Přední světové automobilky se snaží expanzí v Číně kompenzovat pokles prodeje na rozvinutých trzích.

Americká automobilka General Motors, která je v Číně největším zahraničním prodejcem, zvýšila loni odbyt vozů na čínském trhu o plných 67 procent na 1,83 milionu. Odbyt vozů japonské Toyoty stoupl o 21 procent a Ford prodal v Číně o 44 procent více aut než v roce 2008. Peking loni podporoval prodej automobilů daňovými úlevami a dalšími pobídkami.

V období od ledna do listopadu se celkový prodej osobních automobilů v Číně meziročně zvýšil o 50 procent na 9,23 milionu vozů. Údaje za celý loňský rok by měly být podle agentury Reuters zveřejněny ještě tento týden.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK