Desítky kamionů zablokovaly dopravní tepnu v Bratislavě -------------------- --------------------

07.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 7. ledna (ČTK) - Několik desítek kamionů dnes zablokovalo jednu z důležitých silnic na východě Bratislavy. Rožňavskou ulici zatarasily ve směru do centra, policie musela auta vjíždějící do hlavního města přesměrovat na jinou trasu. Blokáda je zřejmě součástí protestů dopravců proti novému systému elektronického mýtného. Unie autodopravců Slovenska (UNAS) plánuje více informací poskytnout později.

"My jsme se již vyjádřili, že v některých regionech zoufalí autodopravci nemají zájem čekat na další kroky ministerstva," řekl zástupce UNAS Jaroslav Polaček. Odmítl potvrdit, zda unie autodopravců, která tento týden organizovala petici proti mýtu na benzinových pumpách, stojí i za dnešním protestem. Blíže se chce vyjádřit na odpolední tiskové konferenci ministerstva dopravy.

V koloně v Bratislavě uvízla i osobní auta a trolejbusy městské hromadné dopravy. "Byly tam vyslané hlídky, které odklánějí dopravu na Vajnorskou," potvrdil ČTK mluvčí bratislavského krajského ředitelství policie František Peczár. Blokáda podle něj začala přibližně v 7:00. Doplnil, že policii se podařilo odblokovat levý jízdní pruh, podle zjištění ČTK však silnice stále není průjezdná.

Elektronický výběr mýta pro vozidla nad 3,5 tuny zavedlo Slovensko od 1. ledna. Platit se musí za jízdu po dálnicích, rychlostních silnicích, ale i po vybraných úsecích silnic první třídy. Registrace do systému však několikrát zkolabovala a hlavně zahraniční řidiči kamionů uvízli při čekání na palubní jednotky na hranicích v několikakilometrových zácpách.

Dopravci z UNAS v úterý varovali, že možná přistoupí k blokádě dálnic. Novému mýtnému systému vyčítají nepřipravenost, žádají snížení spotřebních daní z pohonných hmot a daně z motorových vozidel, pozastavení provozu mýtného systému a označení zpoplatněných úseků silnic dopravními značkami.

Již čtvrtým dnem jsou dopravní komplikace na česko-slovenském hraničním přechodu v Mostech u Jablunkova na Frýdecko-Místecku. Řidičům kamionů totiž chybí palubní jednotky mýtného a jezdí si je kupovat na slovenské území. Na českém území tak dnes stojí kolona vozidel dlouhá do 2,5 kilometru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK