Pražská burza dopoledne ztratila téměř půl procenta

07.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. ledna (ČTK) - Pražská burza dnes dopoledne po třech dnech růstu ztrácela. Index PX přišel těsně před 11:00 o 0,48 procenta na 1151,1 bodu. Proti směru šly opět akcie těžební NWR, dařilo se i developerovi ECM. Ztrácely technické tituly, Erste Group a zejména mediální CETV, vyplývá z údajů burzy.

Mediální CETV přišla o téměř 2,5 procenta na 463 korun, což podle Terezy Špačkové z Patria Direct souvisí se středečním závěrem na Nasdaq. Více než jednoprocentní pokles postihl také Philip Morris, cenné papíry tabákové firmy se obchodovaly kolem 8976 Kč. Nejobchodovanější akcie ČEZ oslabily o 0,37 procenta na 905 korun a pokles do jednoho procenta se týkal také rakouské Erste Bank, textilky Pegas Nonwovens, Telefóniky a Unipetrolu.

Textilka Pegas Nonwovens dnes akcionáře informovala, že klienti a fondy Templeton Asset Management překročili desetiprocentní podíl na akciích a hlasovacích právech ve společnosti. V loňském roce se akcie společnosti Pegas Nonwovens staly na pražské burze druhým nejvýkonnějším titulem s ročním zhodnocením o více než 90 procent. Aktuálně titul drží cenu 442 korun, když na začátku roku 2009 se titul obchodoval na 233 korunách.

Naopak zisk přes jedno procento na 315,50 Kč si připsal developer ECM, více než půlprocentní zisk se týkal také těžební NWR a pojišťovací skupiny VIG. 0 0,39 procenta na 3830 posílila také Komerční banka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK