Přebytek zahraničního obchodu za listopad lepší, než očekával trh -------------------- --------------------

07.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. ledna (ČTK) - Zahraniční obchod České republiky skončil v loňském listopadu přebytkem 14,5 miliardy korun, což byl meziročně o 15,6 miliardy Kč lepší výsledek. Výsledky lepší než očekávání trhu dnes oznámil Český statistický úřad. Analytici oslovení ČTK odhadují, že zahraniční obchod za loňský rok skončí v rekordním přebytku kolem 150 miliard korun. Celkově ale podle některých ekonomů data nepřinášejí signály o dlouhodobě udržitelném oživení zahraniční či tuzemské ekonomiky.

"Listopadový přebytek zahraničního obchodu znamená lepší výsledek, než kolik v průměru očekával trh," uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Pozitivní zprávou je podle něj to, že po dvanáctiměsíčním poklesu byla zaznamenána stagnace vývozů, dovozy byly nižší o osm procent.

Za zlepšením listopadového výsledku stojí především růst aktiva v obchodě se stroji a dopravními prostředky. Obrat zahraničního obchodu se podle statistiků meziročně snížil o 15,7 miliardy na 375,2 miliardy korun, ve srovnání s ostatními měsíci roku 2009 dosáhl ale nejvyšší hodnoty.

Podle analytičky Next Finance Markéty Šichtařové listopadová data jednoznačně ukazují, že se zlepšuje domácí spotřebitelská poptávka po zahraničním zboží. Čísla ukazují také na vyšší dovoz zboží z titulu dalšího zpracování v průmyslu a nárůst zahraničního zájmu o domácí produkty, doplnila.

Vejmělek ovšem poznamenal, že data celkově signály dlouhodobě udržitelného oživení zahraniční či tuzemské ekonomiky nepřinášejí. Obává se, že se výpadek vládních dotací na nákup nových aut podepíše na opětovném snížení exportní dynamiky automobilového průmyslu. Ta má přitom v bilanci českého zahraničního obchodu velkou váhu. Podobně se vyjádřil i Svaz průmyslu a dopravy. Listopadové předběžné údaje svědčí o přetrvávající nedostatečné výkonnosti ekonomiky a vývozu, komentoval výsledky.

Analytička Raiffeisenbank Helena Horská odhadla, že zahraniční obchod v roce 2009 vykáže rekordní přebytek v historii ČR, když ke konci listopadu činil přebytek 150,4 miliardy korun. Ani případný prosincový schodek prvenství loňské obchodní bilance neohrozí, doplnila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK