Mýtná policie na Slovensku uložila pokuty už za desítky tisíc eur -------------------- --------------------

07.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 7. ledna (ČTK) - Mýtná policie na Slovensku uložila během prvních šesti dnů fungování elektronického výběru mýta pokuty v celkové výši 46.340 eur (asi 1,22 milionu Kč). Ve většině případů provinilcům chyběly palubní jednotky, bez nichž nesmějí jezdit po zpoplatněných silnicích. Novinářům to dnes řekl šéf mýtné policie Erik Dóczi. Policie může za přestupek na místě uložit pokutu do 1655 eur (asi 43.600 Kč).

"Celkový výkon kontroly byl za uplynulých šest dní bez jakýchkoli rušivých vlivů," zhodnotil dosavadní průběh kontrol Dóczi. Policie prý nemusela použít donucovací prostředky vůči žádné osobě a uložením pokuty zatím řešila asi tři desítky přestupků.

V šesti případech policie odebrala řidičům osvědčení o evidenci vozidla a tabulku s evidenčním číslem. Dva případy podle Dócziho předali k dalšímu řízení, protože řidiči na místě odmítli přiznat chybu. Obvodní dopravní úřad v takových případech může sankci zvýšit na 2655 eur (asi 70.000 Kč).

V terénu na plnění povinností řidičů nákladních aut a autobusů v souvislosti s mýtem denně dohlíží 66 policistů. Méně jich bylo nasazeno jen 1. ledna. Posádky více než dvou desítek vozidel určených ke kontrole mýtného doplňují mýtní úředníci, kteří pracují pro společnost SkyToll. Ta je provozovatelem mýtného. Vedle nich pomáhají kontrolovat výběr poplatků i mýtné brány a další zařízení, která stojí na zpoplatněných úsecích silnic.

Mnozí řidiči nákladních aut, kteří začátkem roku chtěli projet na Slovensko ze zahraničí, čekali na instalaci palubní jednotky v kolonách i několik hodin. Mýtný systém kritizovali silniční dopravci, kteří žádají slovenské ministerstvo dopravy mimo jiné o pozastavení výběru mýtného. Ministr Ľubomír Vážny zatím takový krok odmítá. Desítky autodopravců dnes na protest proti mýtnému zamířily do Bratislavy, kde zablokovaly důležitou příjezdovou silnici ve východní části města.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK