Největší výstava elektroniky nabídla řadu novinek

07.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Las Vegas 7. ledna (ČTK) - V rámci největší světové výstavy spotřební elektroniky Consumer Electronics Show (CES) dnes firmy představily řadu novinek. Microsoft například předvedl svůj nový počítač typu tablet vyráběný ve spolupráci s firmou Hewlett-Pacard (HP). Čínský výrobce počítačů Lenovo Group Ltd oznámil záměr vstoupit letos s telefonem LePhone na trh s tzv. chytrými telefony. A jihokorejský Samsung začne letos prodávat elektronické čtecí zařízení knih, které bude moci stahovat texty z databáze z Googlu.

Microsoft tak s malým počítačem s dotykovým displejem předběhl konkurenční firmu Apple. Očekává se, že Apple s přístrojem přijde 27. ledna. Firma však zatím ani nepotvrdila, že takový produkt vůbec chystá. "Myslím si, že tímto skvělým malým počítačem, který uvedeme na trh během roku, budou zákazníci nadšeni," řekl šéf Microsoftu Steve Ballmer. Ballmer nesdělil, kolik bude nový přístroj stát, ani kdy dorazí do obchodní sítě.

Tzv. tablety s operačním systémem Windows jsou na trhu již celé desetiletí. Novým přístrojům tohoto typu se však nyní dostává dodatečné pozornosti hlavně proto, že velká očekávání vyvolal předpokládaný příchod prvního tabletu od Applu, firmy pověstné uměním vybičovat prostřednictvím médií mohutný zájem fanoušků o své novinky.

Lenovo, které je čtvrtým největším výrobcem počítačů na světě, zahájí prodej nového telefonu LePhone s dotykovou obrazovkou a operačním systémem Android firmy Google nejdříve v Číně. LePhone má mít obrazovku o úhlopříčce 3,7 palce (9,4 centimetru), bude 12 milimetrů tenký a využívat má čip Snapdragon firmy Qualcomm. Detaily o ceně však společnost neprozradila. Generální ředitel společnosti Jang Jüan-čching uvedl, že mobilní přístroje jsou přirozeným rozšířením trhu s osobními počítači. "Příští velkou příležitostí je mobilní internet," uvedl Jang na tiskové konferenci.

Na veletrhu mají tento týden představit své 3D přístroje také společnosti Sony, Panasonic, LG Electronics, napsala agentura Reuters. Tito výrobci sázejí na přístroje s trojrozměrným obrazem; podle analytiků je však na investice do takových technologií ještě brzy.

Výrobci se spoléhají na to, že jim 3D televize budou zvyšovat tržby, a proto se první přístroje chystají uvést na americkém trhu již v polovině letošního roku. Podle některých hlasů by prohloubení obrazu mohlo být pro odvětví podobným skokem jako přechod z černobílé televize na barevnou.

Investoři si ale myslí, že je na utrácení za 3D televizory příliš brzy. Analytik japonské společnosti Ichiyoshi Investment Management například řekl, že trvalo celou dekádu, než cena barevných televizorů klesla v USA tak nízko, aby byla pro lidi přijatelná.

Samsung Eletronics se čtecím zařízením elektronických knih zařadil mezi ostatní výrobce, kteří se snaží vydělat na odklonu čtenářů od tištěných knih. Do prodeje firma pustí dva modely, když menší bude mít displej s úhlopříčkou 15 centimetrů a větší 25 cm. Své přístroje bude firma prodávat za 399 a 699 dolarů (7330 a 12.840 Kč).

Celkem na výstavě, která potrvá do neděle, bude vystavovat přes 2800 firem. K vidění bude přes 20.000 nových produktů. Provozovatel výstavy firma CEA očekává, že se během čtyř dnů uzavře více kontraktů než při jiných takových akcí ve světě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK