ČSÚ: Ceny benzinu a nafty vzrostly o čtyři procenta

08.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. ledna (ČTK) - Pohonné hmoty u tuzemských pump na počátku letošního roku podle očekávání zdražily. Nejprodávanější benzin Natural 95 se na počátku prvního pracovního týdne prodával v průměru za 29,61 koruny za litr a byl tak o čtyři procenta dražší než kolem Vánoc. Nafta zdražila o 1,14 Kč na průměrných 28,14 korun za litr, což představuje růst ceny o 4,2 procenta, vyplývá z dnešních údajů Českého statistického úřadu.

O bezmála korunu, tedy o 3,4 procenta, zdražil i bezolovnatý benzin Special 91 s přísadou, který se v pondělí prodával za průměrných 28,96 Kč za litr. Nejméně - o necelé procento - na 12,85 Kč za litr zdražil plyn LPG.

Nárůst cen pohonných hmot byl očekávaný, stojí za ním nárůst spotřební daně, nárůst DPH, růst cen ropy a oslabování koruny vůči dolaru.

Podle údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot rovněž sleduje, zdražil Natural 95 tento týden na 29,25 Kč za litr, nafta na 27,65 Kč/l. V Praze průměrná cena benzinu v pondělí překonala hranici 30 Kč/l.

Ceny bezinu a nafty bude nadále ovlivňovat výrazný růst cen ropy. "Prudký růst ceny ropy ovlivnila do značné míry tuhá zima, která nyní panuje v Americe. Ta zvýšila poptávku po ropě a tím i její cenu," uvedl Jan Šimek ze společnosti Broker Consulting. Nejde podle něj však o dramatické změny. "Během uplynulých měsíců jsme už ceny pohybující se kolem 80 dolarů za barel viděli několikrát," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK