Argentinská prezidentka odvolala guvernéra centrální banky

08.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Buenos Aires 8. ledna (ČTK) - Argentinská prezidentka Cristina Fernándezová odvolala z funkce guvernéra centrální banky Martína Redrada, který odmítl její příkaz uvolnit peníze na platby dluhů z devizových rezerv. Konflikt upozornil na zvýšenou nejistotu ve třetí největší latinskoamerické ekonomice, která se snaží získat zpět důvěru investorů a vrátit se osm let po státním bankrotu se svými dluhopisy na globální trhy.

Prezidentka ve středu vyzvala Redrada, aby odstoupil, což Redrado odmítl. O den později proto Fernándezová vydala výnos, kterým guvernéra odvolává z funkce a nahrazuje ho prozatímně viceguvernérem Miguelem Pescem.

Guvernér Redrado odmítl z devizových rezerv země vyčlenit 6,6 miliardy dolarů (121 miliard Kč) do fondu na obsluhu letošních dlužních závazků, jak mu to nařizoval prezidentský výnos. Vládní rozpočet je pod tlakem rostoucího deficitu, země však ujišťuje investory, že je připravena vydat poprvé od vyhlášení platební neschopnosti v roce 2002 dluhopisy na zahraničních trzích.

Letos bude muset Argentina zaplatit 13 miliard dolarů na dluzích a podle ekonomů jí bude v běžných financích na to chybět dvě až sedm miliard dolarů. Země má v devizových rezervách asi 48 miliard dolarů. Redrado proti prezidentskému nařízení namítal, že by ho mohli využít zahraniční věřitelé, kteří na Argentinu podali žaloby v souvislosti se státním bankrotem, a dožadovat se splacení svých pohledávek rovněž z rezerv.

Redrada zastihl výnos v jeho kanceláři, když konzultoval situaci s právníky, a žádný komentář ke kroku prezidentky nepodal, uvedl guvernérův mluvčí. Ústavní právníci podle něj legálnost prezidentského výnosu zpochybňují.

Podle zákona o centrální bance může exekutiva odvolat člena vedení centrální banky, avšak pouze s doporučením zvláštního kongresového výboru. V prezidentském výnose se však uvádí, že Kongres nezasedá a jeho doporučení není závazné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK