Pražská burza umazává čtvrteční ztrátu a přidává půl procenta

08.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. ledna (ČTK) - Pražská burza zahájila poslední obchodní den tohoto týdne růstem, hlavní index PX před 11:00 posílil o 0,52 procenta na 1158,7 bodu. Dařilo se většině akcií, pod tlakem byla Komerční banka, vyplývá z údajů burzy.

Od rána vykazují aktivitu cenné papíry ČEZ, které podle Terezy Špačkové z Patria Direct byly ráno svědkem zvýšení cílové ceny od analytiků Goldman Sachs a potvrzení doporučení "koupit". Titul tak hned v úvodu za účasti zahraničních hráčů atakoval až 920 Kč, později přidával procento a obchodoval se kolem 914 korun.

Menší aktivita než v minulých dnech je patrná u těžební NWR, její cenné papíry rostou ale i dnes. Připisují si přes jedno procento na 180,50 Kč. O více než procento silnější je také developer Orco a mediální CME. Nejvíc, o 1,5 procenta, je proti čtvrtku silnější textilka Pegas Nonwovens.

Nedaří se dnes pouze cenným papírům operátora Telefónica O2, které přišly o půl procenta, pojišťovací skupině VIG (oslabily o procento) a zejména Komerční Bance, která je stejně jako v posledním období stále pod tlakem. Její akcie odepisují 1,8 procenta a posouvají se k 3730 korunám.

Rakouská Erste Bank naopak v Praze přidává procento na 733 korun a ve Vídni podle Špačkové roste o tři procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK