Pivovar Černá Hora bude nejspíše od března patřit K Brewery

08.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. ledna (ČTK) - Pivovar Černá Hora se nejspíše nejpozději od března stane sedmým členem tuzemské pivovarnické skupiny K Brewery, která o tom dnes informovala v tiskové zprávě. V současné době K Brewery vlastní pivovary v Jihlavě, Protivíně, Vysokém Chlumci, Klášteře Hradišti nad Jizerou, Hlinsku v Čechách a Uherském Brodě, v pivovaru Černá Hora je spolumajitelem. Šéf a majitel černohorského pivovaru Jiří Fusek svůj záměr prodat skupině svou polovinu podniku v tomto týdnu potvrdil Deníku.

Podíl v Pivovaru Černá Hora skupina K Brewery získala již v roce 2007. "Černá Hora byla vůbec prvním pivovarem, jehož část jsme pořídili", uvedl Zdeněk Radil, předseda představenstva K Brewery Group. Upřesnil, že K Brewery v současné době ještě není vlastníkem pivovaru, neboť značný podíl v pivovaru patří brněnské společnosti Sokato. "Se společností Sokato jsme se dohodli na opci na následnou koupi pivovaru," dodal Radil.

Převzetí Černé Hory bude podmíněno splněním odkládacích podmínek, jež se týkají především jednání s úvěrujícími bankami. "V tom nevidím problém, nejpozději od 1. března 2010 bychom chtěli pivovar převzít," řekl Radil.

Zároveň je podle něj třeba počkat na výsledky zkoumání Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Ten prověří, zda začlenění Pivovaru Černá Hora do K Brewery bude v souladu s pravidly spojování soutěžitelů. "Z těchto důvodů budeme o dalším postupu informovat až po získání stanoviska ÚOHS a dokončení celého procesu", uzavřel Radil.

Černohorský pivovar patří s jednoprocentním podílem na českém trhu k největším z malých pivovarů v ČR. V roce 2008 dodal na trh přes 160.000 hektolitrů piva. Loni od ledna do srpna i v době ekonomické krize prodal 115.000 hektolitrů piva, což je meziročně stejně jako od ledna do srpna 2008. Tržby se loni do srpna zvýšily o 4,2 procenta na 186 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK