Slováci připraví změny v mýtném, rozdělí i zpoplatněné úseky -------------------- --------------------

08.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 8. ledna (ČTK) - Slovenské ministerstvo dopravy připraví změny v systému elektronického výběru mýtného, na nichž se dnes dohodlo se Sdružením silničních dopravců Česmad Slovakia. Některé zpoplatněné úseky se rozdělí na menší části a sníží se i výše pokuty na nesprávné nastavení palubní jednotky.

Čekání řidičů kamionů na registraci do systému by mělo na hranicích zkrátit dočasné zavedení takzvaného ticketingu. To je potvrzení o úhradě mýtného pro řidiče, kteří přes Slovensko jen projíždějí. "Zatím to vypadá tak, že by mělo přibýt nějakých sto úseků nových," řekl ministr dopravy Ľubomír Vážny po setkání se zástupci Česmad.

Zpoplatněné silnice se podle ministra rozdělí na menší části u různých výjezdů, například na smetiště nebo do kamenolomů, které nejsou zachyceny v silniční databance. Právě z této evidence vychází současné rozdělení zpoplatněných úseků, které kritizovalo více dopravců. Silniční síť, za kterou se platí mýtné, tvoří asi 850 úseků. Nové členění by mělo platit od poloviny března.

Systém elektronického mýtného na Slovensku funguje od 1. ledna. Poplatky za jízdu po dálnicích a dalších vybraných silnicích musejí platit vozidla nad 3,5 tuny včetně autobusů. Řada autodopravců se proti mýtnému postavila a tvrdí, že mýtné jim zvyšuje náklady.

Na protest proti mýtnému systému, který považují na nedostatečně připravený, část řidičů zablokovala některé silniční tahy v Bratislavě. V pondělí by menší dopravci měli jednat s premiérem Robertem Ficem, musejí ale do té doby ukončit protesty.

Spuštění mýtného systému provázejí i kolony kamionů na několika vstupech na Slovensko. Nejvíce času strávili čekáním na registraci a povinnou instalaci palubní jednotky (OBU) řidiči na slovensko-českých hranicích. Kolony by mělo zkrátit dočasné zavedení zmíněného ticketingu pro řidiče, kteří Slovenskem jen projíždějí.

"Nebudou muset být vybaveni OBU jednotkou a nebudou se muset registrovat," přiblížil ministr. "Dohodli jsme se, že ministerstvo učiní všechny další legislativní kroky, aby v průběhu příštího týdne, možná ve čtvrtek nebo v pátek, byl ticket systém uveden do provozu," poznamenal prezident Česmadu Peter Halabrín.

Podle ministra se zatím uvažuje o devíti tranzitních trasách, na nichž by řidičům stačil lístek s potvrzením o zaplacení mýtného. "Pokud se vozidlo odkloní od tohoto tranzitu a bude bez OBU jednotky, bude pokutováno," doplnil ministr. Tento způsob úhrady mýtného by měl platit do konce února.

Systém výběru mýtného na Slovensku provozuje společnost SkyToll. Její generální ředitel Matej Okáli tvrdil, že ticketing se může technicky spustit okamžitě. "Je to řešení, které by opravdu mohlo pomoci," myslí si. Okáli předpokládá, že nápor dopravců na hranicích se kvůli mýtnému v dalších týdnech zvýší.

Dopravci u ministra prosadili i snížení pokut za nesprávné nastavení palubní jednotky, která snímá pohyb vozidla po zpoplatněných úsecích silnic. Nově by měla pokuta činit asi 120 eur (zhruba 3160 Kč). V současné době může mýtná policie za tento přestupek na místě uložit sankci 1655 eur, ve správní řízení se může pokuta vyšplhat až na 2655 eur (asi 70.000 Kč). Za chybějící palubní jednotku v autě zůstane vyšší sazba.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK