Ropa kvůli horší statistice z USA dál mírně zlevňuje

08.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 8. ledna (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes pokračovaly v poklesu a reagovaly hlavně na horší statistiku z amerického trhu práce. Ta ukázala, že američtí zaměstnavatelé na konci loňského roku pokračovali ve snižování počtu pracovních míst, takže se znovu objevily obavy z poklesu poptávky po energiích.

Kolem 17:00 se barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) prodával za zhruba 82,20 USD a proti předchozímu závěru jeho cena klesla o dalšího skoro půl dolaru. Barel severomořské ropy Brent zlevnil v podobném rozsahu a jeho cena se dostala až k 81 dolarům.

Statistika ukázala, že v americké ekonomice v prosinci ubylo asi 85.000 pracovních míst. To bylo pro trh velké překvapení, protože analytici se domnívali, že pracovní místa už ubývat nebudou. Vedla je k tomu statistika za listopad, která dopadla lépe, než se čekalo.

"Z ekonomického hlediska ta zpráva zůstává ve smyslu dopadů na budoucí výdaje spotřebitelů a tempo oživení americké ekonomiky negativním faktorem," podotkl analytik ústavu BNP Paribas Harry Tchilinguirian. Počet pracovních míst se v USA nepřetržitě snižuje už asi dva roky.

Kurz dolaru na statistiku zpočátku reagoval poklesem, takže ropa měla šanci připsat si zisky. Převážil ale právě faktor slabší poptávky, a proto cena zamířila dolů. Kurz dolaru se navíc později zotavil.

Začátkem týdne se cena WTI vyšplhala až na 83,52 USD a dostala se nejvýše za posledních 15 měsíců. Cena se zvyšovala i kvůli vývoji počasí v USA. Některé oblasti se tam potýkají s velmi nízkými teplotami.

Závěrečné ceny ropy v dolarech za barel: BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 81,04 81,51 New York - Nymex WTI únor 82,20 82,66

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK