Poláci prodali za 720 milionů USD část producenta mědi KGHM

08.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 8. ledna (ČTK) - Polsko prodalo desetiprocentní podíl ve společnosti KGHM, která je druhým největším producentem mědi v Evropě. Cenu za jednu akcii Poláci stanovili na 103 zlotých, takže proti tržní ceně poskytli jen minimální slevu. Prodejem tak stát získá asi 720 milionů dolarů (asi 13,3 miliardy Kč).

Polsko chce v letošním roce získat z privatizace státního majetku v přepočtu minimálně 8,8 miliardy dolarů (asi 162,2 miliardy Kč). Prodat akcie KGHM za vyšší cenu umožnila současná situace na trhu, kde se cena mědi delší dobu zvyšuje a navzdory mírnému poklesu v posledních dnech se pohybuje blízko nejvyšších hodnot za 16 měsíců.

Agentura Reuters uvedla, že akcie změnily majitele dnes, a to mimo trh. Cenu stanovilo ministerstvo státního pokladu, které shromažďovalo i předběžné nabídky zájemců. Po akciích přitom byla vysoká poprávka, která nabídku převýšila asi o 50 procent.

Ministerstvo uvedlo, že 56 procent prodávaných akcií skončilo v rukou polských investorů, včetně tamních penzijních fondů. Ty nakoupily zhruba třetinu podílu. Zpráva pomohla kurzu akcií KGHM na burze zpevnit asi o 0,4 procenta na 104,5 zlotého. O den dříve přitom kurz asi o 4,5 procenta klesl.

Podle Reuters se nečekalo, že Polsko podíl v KGHM prodá tak brzy. Prodej je ale pro vládu výhodný, protože jen za loňský rok se kurz akcií KGHM na burze zvýšil asi na čtyřnásobek, a to díky růstu cen mědi a dalších komodit. Výtěžek z prodeje akcií tak Polákům pomůže vypořádat se s vysokým deficitem veřejných financí.

"Ministerstvo si k prodeji vybralo tu pravou chvíli. Měď je nejvýše za posledních 16 měsíců a výhled pro ceny kovů teď není jednoznačný," podotkl analytik makléřské společnosti KBC Securities Robert Maj. "Myslel jsem si, že (cena stanovená ministerstvem) bude trochu nižší," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK