LN: ČEZ postaví u Ševětína největší sluneční elektrárnu v Česku

09.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 9. ledna (ČTK) - Společnost ČEZ staví u Ševětína na Českobudějovicku největší sluneční elektrárnu v České republice. Hotova má být za rok a její předpokládaný výkon 30 megawattů překonává výkon dosud největší tuzemské sluneční elektrárny takřka trojnásobně, napsaly dnešní Lidové noviny (LN). ČEZ si stavbu objednala u několika soukromých firem.

"Jedná se o projekt fotovoltaické elektrárny, do kterého ČEZ vstoupil v samém závěru loňského roku, do provozu by měla být elektrárna uvedena do dvanácti měsíců," řekl LN Martin Schreier, manažer komunikace ČEZ pro obnovitelné zdroje. Lokalita u Ševětína nedaleko železniční trati z Českých Budějovic na Prahu byla podle něj vybrána jednak kvůli dostatečné vzdálenosti od obytné zástavby a také vzhledem k vhodným přírodním podmínkám, tedy dostatečnému slunečnímu osvitu.

Deník píše, že nová sluneční elektrárna pokryje svými solárními panely plochu takřka 60 hektarů, což je asi 80 fotbalových hřišť. Podle Schreiera je projekt součástí závazku, v jehož rámci se energetická společnost zavázala investovat do obnovitelných zdrojů do roku 2020 30 miliard korun. ČEZ plánuje stavět i další solární elektrárny.

Sluneční elektrárny zažívají poslední dobou v Česku boom. Jejich počet podle údajů Energetického regulačního úřadu za první pololetí 2009 stoupl ve srovnání s koncem předloňského roku o dvě třetiny. Podle analytiků je důvodem boomu mimo jiné dobrá výkupní cena od ERÚ z obnovitelných zdrojů, zejména právě ze slunečních elektráren.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK