Úřady v USA chtějí dát bezdrátovému internetu další frekvence

10.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 10. ledna (ČTK) - Administrativa amerického prezidenta Baracka Obamy vyzvala regulátory v USA, aby dali k dispozici bezdrátovému internetovému přenosu další frekvence. Bezdrátové připojení k internetu představuje novou konkurenci širokopásmovým službám kabelových a telefonních operátorů, uvedl tento týden v dopise pro regulátory Lawrence Strickling, šéf amerického úřadu pro telekomunikace a informace (NTIA).

Bezdrátová elektronika jako mobily iPhone či netbooky mění způsob, jakým lidé pracují v terénu s internetem. Člověk se tak může za pochodu podívat na nejkratší cestu k cíli na mapě, najít nejbližší potřebnou prodejnu či aktualizovat své stránky v sociální síti. Všechno ale něco stojí, v tomto případě i frekvence k přenosu dat.

Spektrum vlnových délek je omezené a využívají je také rozhlasové a televizní vysílání, sítě WiFi a další komunikace. Každý přenos má proto určitou frekvenci, aby se vyloučila interference s jinými vlnovými délkami.

NTIA patří pod americké ministerstvo obchodu a její zpráva pro Federální komunikační komisi (FCC) se opírá o analýzu konkurence, kterou na širokopásmovém trhu USA nechalo vypracovat ministerstvo spravedlnosti.

Podle této analýzy je předčasné říci, zda bude příští generace bezdrátových služeb dostatečně rychlá a spolehlivá, aby se stala životaschopnou alternativou k nabídce mobilních a kabelových operátorů. Ministerstvo spravedlnosti ale také upozorňuje, že vysoké náklady na výstavbu takových sítí zřejmě zajistí konkurenci jen omezeně.

Při nejvýše dvou nabídkách na výběr bude v mnoha lokalitách jen jedna dostatečně rychlá, aby přenesla aplikace, které požaduje široké pásmo. Otevření nových frekvencí proto představuje základní nástroj pro rivalitu, uvádí Strickling.

FCC již uvažuje o tom, že by přerozdělila některé frekvence, které využívají televizní společnosti. Přiměla je tím ale k agresivnímu obhajování přidělených vlnových délek.

Bezdrátový přenos se ale také poohlíží po pásmech, která využívají satelitní komunikace a federální úřady jako například Pentagon. Strickling shrnul, že by úřady měly najít čistou rovnováhu mezi regulací a tržními silami na síti, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK