Venezuela devalvovala měnu, aby si zvýšila příjem z vývozu ropy

10.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Caracas 10. ledna (ČTK) - Venezuela téměř po pěti letech opět devalvovala svou měnu bolívar. Prezident Hugo Chávez chce rozhodnutím zvýšit příjmy z vývozu ropy a peníze použít na státní výdaje proti hospodářské recesi, ale posílí tím i inflaci. Opozice v sobotu označila krok za ránu pro Venezuelany, protože jim klesne životní standard.

Devalvací se zúží rozdíl s dolarovým kurzem bolívaru na černém trhu, ale vzroste i inflace, která již je na 25 procentech a je nejvyšší v Latinské Americe. Opozice připomíná, že vláda mění zisky z ropy na peníze pro domácí výdaje před volbami. Starosta Caracasu Antonio Ledezma, který k opozici patří, například uvedl, že Chávez devalvoval i životní standard obyvatel země.

Ministr financí Alí Rodríguez uvedl, že Chávezovo rozhodnutí zvýší letošní inflaci jen o tři až pět procent. Někteří ekonomové ale očekávají mnohem vyšší nárůst. Před obchody s elektronikou a domácími spotřebiči v Caracasu se proto v sobotu tvořily fronty o desítkách lidí, kteří se obávali, že toto zboží bude brzy citelně dražší.

"Když jsem to o dolaru zaslechla, dvakrát jsem se nerozmýšlela. Vybrala jsem část poslední hotovosti ze svého účtu a šla jsem si koupit pračku," řekla například Iraima Rodríguezová, 31letá úřednice. "Kdykoli se devalvuje, ceny závratně vyletí vzhůru," dodala.

S devalvací Chávez zavedl nově i dvojí kurz měny, aby udržel dole ceny importu včetně dovážených potravin. Oficiální kurz měny byl dosud na 2,15 bolívaru za dolar, a to od předchozí devalvace z března 2005. Nyní je kurz 2,6 u transakcí s vládní prioritou a 4,3 za dolar u transakcí ostatních.

Vyšší sazba dostala označení ropný dolar a zdvojnásobí příjem Venezuely za export ropy po převodu na domácí měnu. Ropa tvoří polovinu vládního rozpočtu, ale hodnota dovozu klesla světovým cenám i poklesu produkce, připomněla agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK