JAL propustí třetinu zaměstnanců a zřejmě vyhlásí bankrot

11.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 11. ledna (ČTK) - Japonská letecká společnost Japan Airlines (JAL) propustí zhruba 15.600 zaměstnanců, což je asi třetina její celkové pracovní síly. Napsala to dnes japonská tisková agentura Kjódó. Firma prý odmítne i hotovost, kterou jí nabízejí americké aerolinky American Airlines a Delta Air Lines, a místo toho vyhlásí bankrot.

Japan Airlines se potýkají s vážnými finančními problémy, které se snaží řešit ve spolupráci s vládou. Ta už dříve avizovala, že jednou z možností, jak problémy vyřešit, je řízený bankrot. Firma by zahájila restrukturalizaci a vrátila by se zpět k podnikání jako oddlužený podnik s čistým štítem.

Japonská média uvádějí, že podnik by mohl vyhlásit bankrot velmi brzy, možná už 19. ledna. Krátce poté by rezignoval prezident společnosti Haruka Nišimacu. Agentury už o víkendu informovaly, že japonský vládní úřad požádal zakladatele elektrotechnické společnosti Kyocera Kazua Inamoriho, zda by JAL nemohl v době restrukturalizace řídit. Inamori má odpovědět do konce tohoto týdne.

V rámci plánu, jehož realizace se teď zdá nejpravděpodobnější, by firma propouštěla postupně v průběhu příštích tří finančních roků, což by bylo do března 2013. Plán, který sestavuje vládní úřad pro záchranu firem, mimo jiné počítá s novými investicemi za 300 miliard jenů (zhruba 59,2 miliardy Kč).

List Asahi napsal, že akcie JAL budou staženy z trhu. Na burze v Tokiu se dnes kvůli státnímu svátku neobchoduje, takže investoři na tyto informace ještě nemohli zareagovat. Akcie JAL už ale ztratily většinu hodnoty a v minulých týdnech jejich kurz značně kolísal podle toho, zda se jako pravděpodobnější zdála záchrana firmy, nebo řízený bankrot.

Vládní úřad na záchranu firem, který má restrukturalizaci firmy zajistit, podle agentury AP odmítne nabídku hotovosti od American Airlines i od Delty. Oba tyto podniky mají o Japan Airlines zájem, především proto, aby si upevnily pozici na linkách do Asie. Úřad se prý obává, že vstupem těchto podniků by se mohl proces restrukturalizace zkomplikovat.

JAL naopak bude usilovat o rozšíření spolupráce buď s jednou, nebo s druhou leteckou společností. Která z nich to bude, zda American či Delta, to se ale zřejmě nerozhodne dříve než v únoru.

Delta a její partneři z aliance SkyTeam japonské společnosti nabídli asi miliardu dolarů (zhruba 18,4 miliardy Kč). American Airlines, což je partner Japan Airlines z aliance oneworld, by nabídly zhruba 1,4 miliardy dolarů (asi 25,8 miliardy Kč). American Airlines se snaží hlavně zabránit tomu, aby JAL nepřešly ke konkurenční letecké alianci.

Akcie Japan Airlines v pátek v Tokiu oslabily skoro o 12 procent na 67 jenů. Přitom ještě na začátku loňského roku se kurz pohyboval kolem 213 jenů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK