Průmyslová výroba na Slovensku poprvé od září 2008 vzrostla

11.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 11. ledna (ČTK) - Slovenský průmysl loni v listopadu zaznamenal první meziroční růst od září 2008. Výroba ve firmách se zvýšila o 1,5 procenta, zatímco v říjnu po zpřesnění dat zaznamenala propad o 5,6 procenta. Informoval o tom dnes tamní statistický úřad. Nejvíce si polepšila výroba dopravních prostředků, která patří k tahounům slovenské ekonomiky.

Za prvních 11 měsíců loňského roku průmyslová výroba meziročně klesla o 15,8 procenta.

Výroba dopravních prostředků v listopadu vykázala meziroční nárůst o 16,2 procenta. Naopak v říjnu se asi o desetinu propadla. Odvětví vykázalo první meziroční nárůst od září 2008, stejně jako celá ekonomika. Od ledna do listopadu se však výroba dopravních prostředků meziročně snížila o 30,8 procenta.

Výroba strojů a zařízení si v listopadu polepšila o 8,2 procenta, zatímco v říjnu o 5,8 procenta klesla. Výroba elektrických zařízení zrychlila meziroční tempo růstu na 7,3 procenta z říjnových 4,9 procenta.

Produkce počítačových, elektronických a optických výrobků v listopadu zmírnila meziroční pokles na 2,2 procenta. V říjnu se produkce v tomto odvětví meziročně snížila o 15,4 procenta.

Nejvýraznější propad, a to o 22,8 procenta, zaznamenala v listopadu výroba základních farmaceutických výrobků a přípravků. V říjnu se snížila o 5,9 procenta.

Celkově samotná průmyslová výroba po očištění od těžby a dobývání a dodávek energií v listopadu vzrostla o 2,6 procenta. V říjnu po zpřesnění údajů klesla o 6,2 procenta. Odvětví těžby a dobývání v listopadu vzrostlo o 6,8 procenta po říjnovém růstu o 5,6 procenta. Odvětví dodávek energií v listopadu meziročně oslabilo o 5,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK