Ve středních Čechách stoupla nezaměstnanost na sedm procent -------------------- --------------------

11.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Příbram 11. ledna (ČTK) - Ve Středočeském kraji v prosinci stoupla nezaměstnanost o 0,5 procentního bodu na sedm procent. Udržela si druhou nejnižší hodnotu v Česku. Republikový průměr byl 9,2 procenta. Nezaměstnanost se zvýšila ve všech 12 středočeských okresech. Počet volných míst se ale opět snížil a na každé místo připadalo v přepočtu téměř 15 uchazečů, řekl dnes ČTK Jaroslav Minařík z příbramského úřadu práce.

Středočeské úřady evidovaly na konci prosince 48.328 lidí schopných okamžitě nastoupit do práce. Proti listopadu jich bylo o 3291 více. Celkem bylo v evidenci 49.144 uchazečů o zaměstnání, to je o 2850 více než na konci listopadu a o 17.924 osob více než v prosinci 2008. Míra nezaměstnanosti meziročně stoupla o 2,5 procentního bodu.

Podle Minaříka je nárůst nezaměstnanosti především důsledkem přetrvávající hospodářské krize. "Navíc byla přerušena většina sezonních prací, například ve stavebnictví, zemědělství, povrchových lomech a podobně. Ani v dalších měsících, především v lednu a únoru, se nedá předpokládat, že dojde ke zlepšení situace," dodal.

V prosinci se na úřady práce přišlo nově zaregistrovat 7151 osob, z evidence bylo vyřazeno 4301 uchazečů. Z celkového počtu bylo 48,9 procenta žen, 6,7 procenta absolventů škol a mladistvých a 11,6 procenta lidí se zdravotním postižením.

Nezaměstnanost stoupla ve všech 12 středočeských okresech, nejvíce na Příbramsku a Kutnohorsku. Oba tyto okresy měly také nejvyšší míru nezaměstnanosti v kraji. Naopak nejpříznivější situace přetrvala v obou pražských okresech a na Mladoboleslavsku.

Na konci prosince nabízely středočeské úřady 3296 volných pracovních míst, to bylo o 515 míst méně než v listopadu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK