Analytici: Růst nezaměstnanosti zrychlil kvůli sezonním faktorům

11.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. ledna (ČTK) - Nárůst počtu lidí bez práce v prosinci tradičně zrychlil kvůli útlumu sezonních prací a ukončování pracovní poměrů na dobu určitou, shodli se analytici oslovení ČTK. Největším problém českého trhu práce je nezaměstnanost absolventů škol a mladých lidí. V lednu podle nich nezaměstnanost dále poskočí vzhůru. Míra nezaměstnanosti v prosinci vzrostla na 9,2 procenta z listopadových 8,6 procenta.

Bez práce je nyní 539.000 uchazečů o zaměstnání. "Celkový počet nezaměstnaných vzrostl v prosinci meziměsíčně o 30.000. To je sice o necelé 2000 méně než loni, ale přesto jde o historicky druhý nejvyšší prosincový počet," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Mezi listopadem a prosincem obvykle narůstá míra nezaměstnanosti až o půl procentního bodu, a to i bez krize kvůli sezonním faktorům, upozornil analytik společnosti Citco - Finanční Trhy Jiří Šimek.

Nárůst počtu uchazečů o zaměstnání na přelomu roku způsobují podle mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Štěpánky Filipové sezonní faktory jako zastavení prací v zemědělství a ve stavebnictví, ukončování veřejně prospěšných prací a především ukončování pracovních poměrů sjednaných na dobu určitou.

Míra nezaměstnanosti se vrací tam, kde byla naposledy v lednu 2006, připomněla analytička Next Finance Markéta Šichtařová. K sezonním faktorům se podle ní letos ještě musí připočítat negativní vliv recese. "Podniky nemají dost nových zakázek a musí propouštět další zaměstnance," dodala.

Počet volných pracovních míst se snížil na necelých 31.000 a na jedno volné pracovní místo připadá 17,4 nezaměstnaného uchazeče, informoval hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík. Směrem vzhůru se šplhá i nezaměstnanost očištěná o sezonní vlivy a dál klesá počet volných pracovních míst, doplnil analytik Patria Finance Tomáš Vlk. "To ukazuje, že ekonomika stále není dostatečně silná na to, aby zpět absorbovala lidi, kteří jsou nyní bez práce," poznamenal.

Největším problémem českého trhu práce nadále zůstává podle Mertlíka nezaměstnanost absolventů škol a mladistvých. Meziměsíčně nezaměstnaných absolventů škol a mladistvých ubylo jen 508 a proti loňskému prosinci je jich více o téměř 11.000.

Nezaměstnanost v příštích měsících podle analytiků dále poroste, přičemž v lednu jako vždy počátkem roku opět skokově. "V roce 2010 očekáváme celoroční průměrnou míru nezaměstnanosti deset procent. Nejhorší situace na trhu práce bude v letních měsících, kdy se setká vrcholící cyklická vlna nezaměstnanosti s novou vlnou absolventů škol. Očekáváme, že tehdy se míra nezaměstnanosti přiblíží 11 procentům," odhadl Mertlík.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK