Inflace v dalších měsících podle analytiků výrazně neporoste

11.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. ledna (ČTK) - Prosincový nárůst inflace na jedno procento nemusí podle analytiků oslovených ČTK znamenat výrazný nárůst cen v dalších měsících. Ekonomové připouštějí pouze menší zvyšování cen, a to kvůli lednovému zvýšení nepřímých daní. Rychlému růstu cen totiž brání pouze pozvolné oživení ekonomiky, dodali analytici. ČNB tak podle nich začne zvyšovat sazby až ve druhé půlce roku.

"První inflační tlaky pozorujeme po celé planetě a ČR není výjimkou. Ceny komodit globálně rostou a malá otevřená ekonomika, jako je ČR, nemůže jít proti proudu," uvedla analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

Letošní změna daní se sice podle ní projeví zvyšováním cen, ale růst bude u každé položky ovlivněn tím, jak moc je dané odvětví konkurenční a jak moc budou obchodníci ochotni přenést daň na zákazníka. "Nebude se tedy jednat o konstantní nárůst cen napříč celou ekonomikou," dodala.

I podle analytika Komerční banky Jiřího škopa by měl být růst inflace velmi umírněný. "Slabá spotřebitelská poptávka a jen zanedbatelný růst jednotkových mzdových nákladů výraznější akceleraci růstu cen neumožní. Inflační tlaky nelze očekávat ani z titulu dovozních cen," uvedl.

Dokladem vlivu ekonomické situace na inflaci je podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka pokles cen automobilů o 1,7 procenta. "Nicméně dezinflaci brání zvýšení obou sazeb DPH a spotřebních daní," uvedl.

S postupně rostoucí inflací se podle analytiků dostává do popředí i otázka další změny úrokových sazeb ČNB. "Vzhledem k zatím pouze pozvolnému oživování tuzemské ekonomiky a chybějícím poptávkovým inflačním tlakům se zdá, že dříve jak ve třetím kvartálu ČNB k utažení měnových kohoutů nepřistoupí," uvedl například analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

Stejně tak až v druhé půlce roku očekává nárůst sazeb i analytička Raiffeisenbank Helena Horská. "Ke konci roku, především z důvodu nízké srovnávací základny, čekáme inflaci už přes dvě procenta. Inflační cíl ČNB bude tak pokořen a ČNB podle našeho názoru začne opatrně zvedat sazby už na konci léta," uvedla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK