Cena americké ropy je kvůli zprávám z Číny vysoko nad 83 dolary

11.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 11. ledna (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes pokračují v růstu, k němuž jim nově pomáhá statistika z Číny. Barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) se tak vyšplhal vysoko nad 83 dolarů a je nejvýše za posledních 15 měsíců. Vliv má ale i vyšší poptávka po ropě a ropných produktech v souvislosti s chladnějším počasím, navíc začal znovu oslabovat dolar.

Kolem 11:00 se barel WTI prodával za téměř 83,50 USD a proti předchozímu závěru se jeho cena zvýšila asi o 70 centů. Během dne se dostala až na 83,67 USD. Severomořská ropa Brent zdražila v podobném rozsahu a dostala se těsně k 82 dolarům.

Čerstvá statistika z Číny ukázala, že země v prosinci meziročně zvýšila objem vývozu o 17,7 procenta, zatímco dovoz vzrostl o 55,9 procenta. Na trhu se čekalo, že vývoz vzroste o 4,0 procenta, u dovozu se počítalo s nárůstem o 31,0 procenta. Celoroční obchodní přebytek činil 196,1 miliardy dolarů a proti roku 2008 klesl o 34 procent.

Čísla podle analytiků potvrzují, že čínská ekonomika je v dobré formě a zřejmě jako jediná vytahuje z problémů hospodářství zbytku světa. Vláda by tak opět mohla uvažovat o tom, že nechá kurz čínského jüanu zvolna zpevňovat.

K růstu cen ropy vedle solidních zpráv z Číny přispívají i další faktory, které hovoří pro růst poptávky po ropě. Je to hlavně pokračující chladné počasí na většině území Evropy a Severní Ameriky. V těchto oblastech leží nejvyspělejší země světa, které mají i největší energetické nároky.

"Ropu dnes podporuje slabý dolar, chladné počasí a mimořádně dobrá data o vývoji zahraničního obchodu v Číně," shrnul důvody k růstu cen ropy analytik finančního ústavu Commerzbank Carsten Fritsch. Navzdory růstu cen z poslední doby je ale ropa stále ještě asi o 43 procent levnější, než byla v červenci 2008. Tehdy barel WTI přechodně vystoupil na rekordních 147,27 USD.

Závěrečné ceny ropy v dolarech za barel: BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 81,97 81,37 New York - Nymex WTI únor 83,42 82,75

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK