Největší britská letiště loni odbavila o 4,2 pct cestujících méně

11.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 11. ledna (ČTK) - Počet cestujících na největších britských letištích loni klesl o 4,2 procenta na 106,9 milionu lidí. Ke konci problematického roku se ale situace zlepšovala, uvedla dnes společnost BAA, která provozuje šest největších britských letišť včetně londýnského Heathrow.

Celkový údaj nezahrnuje letiště Gatwick, které operátor nedávno prodal americkému investičnímu fondu. Na samotném Heathrow, které je nejrušnějším leteckým terminálem v Evropě, klesla loni osobní přeprava o 1,5 procenta. Letiště odbavilo 65,9 milionu cestujících.

Největší propad, o 11,3 procenta, loni postihl letiště ve skotském Glasgow, kudy prošlo 7,2 milionu pasažérů. Pokles nastal po kolapsu letecké společnosti Flyglobespan.

"2009 byl pro zákazníky aerolinií těžkým rokem," uvedl generální ředitel BAA Colin Matthews v podnikové zprávě. "Ke konci roku jsme pozorovali známky zlepšení, zejména na Heathrow, ale před námi jsou v roce 2010 ještě těžší časy," dodal.

Ve čtvrtém čtvrtletí se míra poklesu zpomalila na 1,2 procenta. BAA ale připomíná, že se v číslech projevily i sněhové bouře, které v prosinci postihly Británii i zbytek Evropy a kvůli nimž se rušily lety. Špatné počasí minulý měsíc připravilo terminály BAA o 150.000 pasažérů, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK