Ministr: Polská ekonomika může v prvním pololetí růst o dvě pct

11.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 11. ledna (ČTK) - Polská ekonomika může v prvním pololetí stoupnout o více než dvě procenta, poté však zřejmě tempo kvůli vývoji ve světě poněkud zpomalí. Řekl to dnes v rozhovoru s agenturou Reuters místopředseda polské vlády Waldemar Pawlak. V loňském roce hrubý domácí produkt vzrostl o 1,6 procenta, uvedl v dnešním vydání listu Gazeta Wyborcza premiérův poradce Michal Boni.

Polsko bylo loni jedinou zemí Evropské unie, která se vyhnula ekonomickému poklesu. Podle Pawlaka může být loňský růst dokonce vyšší, než jaký předpokládá premiérův poradce. "Za loňský rok možná budeme blízko dvou procent. Co se týče letošního roku, věřím, že první pololetí bude dobré a růst možná dokonce překročí dvě procenta," řekl vicepremiér.

Ve druhém pololetí to bude podle Pawlaka trochu složitější, protože vlády v Evropě a Spojených státech budou muset stahovat ohromné finanční injekce, kterými podporovaly ekonomiky v době hospodářské recese. Ekonomové podle ankety Reuters nicméně očekávají pro tento rok růst polského HDP o 2,6 procenta.

Vůči přijetí eura se šéf koaliční lidové strany vyjadřuje zdrženlivěji než premiér Donald Tusk. Načasování vstupu do eurozóny podle něj není tak důležité jako kurz, při němž se tak stane. Pawlak upozornil, že právě volný kurz zlotého Polsku pomohl překonat globální krizi, protože pokles měny zlepšil konkurenceschopnost polského vývozu. "Volný kurz zlotého a náš velký vnitřní trh pomohl Polsku projít krizí mnohem lépe než mnoha jiným zemím, včetně zemí eurozóny," řekl.

"Vstup do eurozóny by se neměl brát jako náboženské dogma, ale mělo by se k tomu přistupovat pragmaticky a na úrovni (kurzu), která zajistí rovnováhu," uvedl Pawlak. Premiér Tusk, který považuje přijetí eura za prioritu, musel po prudkém růstu rozpočtového deficitu opustit plány na zavedení eura v roce 2012. Podle ekonomů by mohlo Polsko přijmout euro nejdříve v roce 2014.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK