Vláda souhlasí se zařazením letectví do systému obchodu s emisemi -------------------- --------------------

11.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. ledna (ČTK) - Vláda dnes schválila novelu zákona o emisním obchodování, která má začlenit leteckou dopravu do systému obchodování s emisními povolenkami skleníkových plynů. "Od roku 2012 budou do evropského systému obchodování s emisními povolenkami zařazeni všichni letečtí provozovatelé, jejichž letadla přistávají nebo odlétají z letišť na území Evropské unie," informoval novináře ministr Jan Dusík. Dopravci již dříve uvedli, že to povede ke zvýšení nákladů. Normu nyní čeká schválení sněmovnou, Senátem a podpis prezidenta.

Hlavním účelem novely zákona je stabilizace emisí z letecké dopravy na úrovni průměru emisí roku 2004 až 2006. Emise z letectví zatím státy EU neregulují. Od roku 1990 do roku 2004 vzrostly v zemích EU o 87 procent. Na celkových emisích oxidu uhličitého z lidské činnosti v EU se letectví podílí třemi procenty. V posledních letech ale letecká doprava prudce stoupla a je jedním z nejrychleji rostoucích zdrojů emisí skleníkových plynů.

Návrh počítá s tím, že v roce 2012 budou moct letečtí provozovatelé získat povolenky na 97 procent emisí průměrně vypuštěných za rok mezi lety 2004 a 2006. Mezi lety 2013 a 2020 bude množství povolenek sníženo na 95 procent. V obou obdobích budou moct provozovatelé požádat o přidělení 85 procent povolenek zdarma a v obou obdobích se bude konat dražba povolenek ve výši 15 procent z historických emisí.

Náklady na dokoupení dalších povolenek nelze podle ministerstva předem spočíst. "Bude záležet především na jednotlivých leteckých společnostech, jak se nové situaci přizpůsobí a jaké budou jejich emise za referenční rok, na jejichž základě Evropská komise stanoví referenční hodnotu. Bez provedení změn a při zachování současného provozu by provozovatelé letadel byli nuceni dokoupit přibližně třetinu celkového množství jim přidělených povolenek," uvádí předkládají zpráva.

"Letečtí provozovatelé mohou své emise snížit například restrukturalizací letového parku a zeefektivněním letového provozu, tzn. především zajistit, aby letadla odlétala vytíženější," dodal dnes Dusík.

Pro nové provozovatele a společnosti, jejichž meziroční nárůst přepravovaných tunokilometrů je vyšší než 18 procent, bude vyčleněna rezerva tří procent z historických emisí. Do systému nebudou spadat některé lety, například vládní, vojenské, záchranářské, cvičné a výzkumné.

Peníze za vydražené povolenky budou příjmem Státního fondu životního prostředí a tyto příjmy budou použity na podporu výzkumu, vývoje, výroby a zavádění vhodných technologií vědeckotechnického rozvoje v oblasti snižování emisí skleníkových plynů z dopravy, zejména civilního letectví.

Kontrolovat bude dodržování zákona Česká inspekce životního prostředí. V případě nesplnění povinnosti provozovat činnost v oblasti letectví za stanovených podmínek bude moct uložit pokutu až do pěti milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK