Ceny ropy po předpovědích zmírnění mrazů ztratily původní zisky

11.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 11. ledna (ČTK) - Světové ceny ropy ve druhé polovině dnešního obchodování ztratily původní zisky a americká ropa sestoupila z 15měsíčního maxima blízko 84 dolarů zpět pod 83 dolarů za barel. Z vrcholů ropa klesla poté, co američtí meteorologové předpověděli zmírnění vlny mrazů, která zachvátila Spojené státy i Evropu v posledních dvou týdnech.

Cena americké lehké ropy (WTI) během dne vystoupila až na 93,95 dolaru, nejvýše od října 2008, po 18. hodině SEČ však klesla zpět na zhruba 82,80 dolaru za barel, jen několik centů nad páteční závěr. Severomořská ropa Brent oslabila proti pátku o zhruba deset centů na 81,28 USD.

Meteorologové dnes uvedli, že nejhorší fáze chladné vlny je již téměř překonána. Studené počasí v USA i na velké části celé severní polokoule od přelomu roku bylo hlavním faktorem který tlačil ceny energií vzhůru. USA je největším spotřebitelem energie na světě a mrazy postižená severovýchodní část Spojených států je největším světovým odběratelem topného oleje.

Ropný trh předtím podpořily statistiky o výrazném růstu čínského dovozu ropy. V prosinci se tento dovoz meziročně zvýšil o 25 procent a poprvé v posledním měsíci roku překročil úroveň 20 milionů tun. Zpráva o výrazném vzestupu celého čínského prosincového vývozu pak podpořila akcie na asijských trzích, protože vyvolala optimistická očekávání ohledně hospodářského výhledu celé oblasti. K růstu cen ropy přispěl i všeobecný pokles kurzu dolaru.

Od počátku roku ropa při dnešním maximu pod 84 dolary získala asi pět procent a navázala na loňský celoroční vzestup o téměř 80 procent. I přesto je ale ropa stále ještě o zhruba 45 procent levnější než v červenci 2008, kdy přechodně vystoupila na rekordních více než 147 dolarů.

Ceny ropy v dolarech za barel (159 litrů) v 18:10 SEČ: BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 81,28 81,37 New York - Nymex WTI únor 82,82 82,75

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK