Předseda Senátu chce, aby vláda jednala s Poláky o elektrárně

11.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frýdlant (Liberecko) 11. ledna (ČTK) - Česká vláda by měla zabývat dopady případného rozšíření velké elektrárny v polském Turówě na Liberecký kraj. ČTK to řekl po dnešním jednání starostů z pohraničního Frýdlantského výběžku předseda Senátu Přemysl Sobotka. Dodal, že nechce aby se nejsevernější území republiky stalo kvůli polské energetice a těžebnímu průmyslu znovu 'černým trojúhelníkem', plným škodlivin. "A tentokrát i bez pitné vody," prohlásil Sobotka.

Sobotka se obrátí na premiéra a na ministra životního prostředí, aby se jednání o polských záměrech s Turowem přenesla na celostátní úroveň. Městům a obcím z Frýdlantska, kde žije zhruba 25.000 obyvatel, zatím scházejí údaje o vlivu nového elektrárenského bloku v Turówě na životní prostředí v českém pohraničí.

Hnědouhelná elektrárna v Turówě stojí nedaleko od Frýdlantského výběžku. V 70. a 80. letech minulého století se výrazně podílela na likvidaci lesů v Jizerských horách i v Krkonoších. Po její modernizaci přestaly české pohraničí ničit oxidy síry, podle starosty Frýdlantu Dana Ramzera ale z Turówa unikají stále do ovzduší unikají kadmium a další těžké kovy.

"Poláci navíc uvažují o prohloubení hnědouhelného dolu u Turówa o 80 metrů, což by mohlo ohrozit zásobárny podzemní pitné vody pro Frýdlantsko," upozornil Ramzer.

Elektrárna ve Turówě vyrábí 30 procent energie celého Polska a v Dolnoslezském vojvodství zaměstnává desetitisíce lidí. Výstavba nového bloku by do krizí postiženého Polska přinesla velké množství dalších pracovních příležitostí.

Miloslav Lubas jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK