Kolona v Mostech se opět prodloužila, systém odbavování spadl

12.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mosty u Jablunkova (Frýdecko-Místecko) 12. ledna (ČTK) - Kolona kamionů na česko-slovenském hraničním přechodu v Mostech u Jablunkova se během noci prodloužila na zhruba 80 vozů. V pondělí odpoledne jich tam stálo pět desítek. Odbavování kamionů se zdržuje, protože se ve slovenském systému elektronického mýtného opět vyskytly potíže. ČTK to řekl mluvčí frýdecko-místecké policie Ivan Žurovec.

"Řidiči mluví o tom, že se zase zhroutil odbavovací systém, takže se vše protahuje," řekl mluvčí s tím, že policie na místě zatím nezaznamenala žádné mimořádné události, jako například krádeže.

Kamiony se v Mostech začaly opět kupit v noci na pondělí, protože do nedělních 22:00 měli řidiči zákaz jízdy po dálnicích a silnicích první třídy. Silničáři proto opět rozšířili příjezd k hranici o jeden pruh, aby kamiony neblokovaly průjezd osobním autům. Během pondělí se asi kilometrová kolona 70 kamionů zkrátila na zhruba 50 vozů.

Podle Žurovce přijíždí většina řidičů už se čtečkami, které jsou nutné po zavedení elektronického mýtného na Slovensku. Minulý týden je mnozí ještě nevlastnili. Mnoho řidičů je ale potřebuje dobít, což je možné opět pouze na slovenském území. Proto se nedá očekávat, že by se situace na hranicích zlepšila natolik, aby se kolona vůbec netvořila, míní mluvčí.

Komplikace na hraničním přechodu, které začaly v pondělí 4. ledna, způsobili řidiči kamionů, kteří je museli nechat až v osmikilometrové koloně a přepravit se do slovenského Svrčinovce, kde si mohli palubní jednotku mýtného zakoupit. Někteří řidiči se tak na hranicích zdrželi i desítky hodin. Podle nich situaci způsobilo Slovensko, které nezvládlo informační kampaň před zavedením mýtného.

Od ledna se elektronické mýtné vztahuje na všechny vozy nad 3,5 tuny, které jedou po slovenských dálnicích, rychlostních komunikacích a některých úsecích silnic první třídy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK