Alcoa nesplnila očekávání, i když jí tržby klesly méně

12.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. ledna (ČTK) - Americká společnost Alcoa hospodařila ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku s čistou ztrátou 277 milionů dolarů (asi pět miliard Kč), zatímco o rok dříve měla ztrátu 1,19 miliardy USD. I když ztrátu výrazně snížila, její výsledky zaostaly za odhady analytiků a její akcie klesly o více než pět procent. Alcoa je tradičně první významnou firmou, která v USA hlásí čtvrtletní výsledky.

Ztráta na jednu akcii činila 28 centů proti ztrátě 1,49 USD na konci roku 2008. Pokud by se ale nebraly v úvahu jednorázové účetní položky, pak měla Alcoa zisk na akcii ve výši jednoho centu. Analytici v anketě agentury Thomson Reuters nicméně v průměru čekali, že podnik vytvoří zisk šest centů.

Tržby klesly na 5,43 miliardy dolarů (asi 97,9 miliardy Kč) z předchozích 5,68 miliardy USD před rokem, avšak proti třetímu čtvrtletí se o 18 procent zvýšily. Výsledek překonal i odhady analytiků, kteří počítali s tržbami 4,86 miliardy dolarů.

Alcoa uvedla, že za horšími výsledky jsou částečně vyšší náklady na energie, slabý dolar a také výdaje, které měl podnik s uzavřením provozů v Itálii. Přestože ceny hliníku se zvyšovaly, poptávka od některých významných odběratelů se zřejmě v dohledné době výrazněji nezvýší. Týká se to například výrobců letadel a stavebního sektoru.

"Předpokládáme, že u velkých dopravních letadel se poptávka sníží, neboť aerolinky se potýkají s problémy," řekl na schůzce s analytiky prezident a výkonný ředitel Klaus Kleinfeld. "V automobilovém sektoru očekáváme, že se výroba zvýší o pět až deset procent, zůstává ale pod rekordními objemy roku 2007," dodal.

"Zdá se, že náklady se jim zvyšovaly rychleji než ceny. Anebo růst nákladů v první polovině roku 2009 byl částečně výsledkem vnějších faktorů, jako jsou výkyvy kurzů, nižší ceny energií a nižší ceny kovu. Některé ty vnější faktory teď mohou jít proti nim, i když ceny kovu se jim zvyšují," řekl k výsledkům firmy ředitel konzultační společnosti veryindependentresearch.com John Tumazos.

Alcoa přesto očekává, že v letošním roce se globální poptávka po hliníku zvýší asi o deset procent. Už v závěru loňského roku se podle Kleinfelda zlepšila situace na všech trzích kromě výroby letadel, části stavebnictví a výroby plynových turbín. "Pro odvětví produkce hliníku to byl těžký rok - výrazně klesly ceny, prudce se snížila poptávka a byla zde úvěrová krize," upozornil Kleinfeld.

Cena hliníku se dostala na rekord už v červenci 2008, kdy vystoupila na 3380 dolarů za tunu. V té době byly na rekordech i další komodity, včetně například ropy. Později ale začaly ceny prudce klesat s tím, jak se v důsledku krize snižovala poptávka. Hliník tak zlevnil asi o 35 procent a od té doby se jeho cena zvýšila jen mírně. V současné době se pohybuje kolem 2330 dolarů za tunu.

Akcie firmy v řádném obchodování zpevnily asi o 2,5 procenta na 17,45 USD, po zveřejnění výsledků ale v elektronických systémech oslabily o 5,39 procenta na 16,51 USD. Přesto jsou blízko ročního maxima, jejich minimum za poslední rok činí 4,97 a maximum 17,60 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK