Japonské akcie zpevnily, aerolinky JAL ale ztratily 45 procent

12.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 12. ledna (ČTK) - Japonské akcie dnes pokračovaly v růstu a jejich hlavní index vystoupil na další maximum za posledních 15 měsíců. Zájem byl hlavně o akcie firem z odvětví strojírenství a zpracování surovin, prudce dolů se ale vydaly akcie letecké společnosti Japan Airlines (JAL). Kvůli obavám z bankrotu si odepsaly téměř 45 procent.

Index Nikkei 225 zpevnil o 80,82 bodu a obchodní den uzavřel růstem v rozsahu 0,75 procenta na hodnotě 10.879,14 bodu. Dostal se tak na nové maximum od října 2008. Širší index Topix vzrostl o 1,4 procenta na 954,13 bodu.

Zájem o nákup akcií podpořila hlavně příznivá pondělní data z Číny, která ukázala, že země na konci loňského roku výrazně zvýšila vývoz i dovoz. Díky tomu se zlepšily vyhlídky i pro globální ekonomiku. V pondělí se na burze v Tokiu neobchodovalo a trh mohl na tyto informace reagovat až dnes.

Akcie Japan Airlines si odepsaly 44,8 procenta na 37 jenů, po celý den o ně ale nebyl zájem a neobchodovaly se. Japonská média o víkendu psala, že vládní úřad, který má na starosti ozdravení firmy, odmítne finanční pomoc od amerických aerolinek American Airlines a Delta Air Lines, a místo toho sáhne k řízenému bankrotu firmy.

Na devizových trzích se po komentářích jednoho z představitelů předního čínského suverénního fondu zvyšoval kurz dolaru. Činitel řekl, že dolar narazil na dno a prostor pro jeho další oslabení už je omezený. Dolar na jeho slova zareagoval růstem, činitel ale vzápětí řekl, že vyjadřoval jen svůj osobní názor, takže měna se části zisků zase vzdala.

"Komentáře čínského představitele trhu vyrazily dech," podotkl dealer v jedné z amerických bank v Tokiu. Podle něj se tím jen ukazuje, jak velkou váhu na trh mají představitelé vlivných čínských institucí. Když totiž dolar začal růst, činitel svá slova relativizoval a obchodníci se americké měny začali zase zbavovat.

Dolar smazal ztráty vůči jenu a zpevnil o 0,1 procenta na 92,21 JPY, byl ale pod maximem 92,43 JPY, na které vystoupil předtím. Euro téměř smazalo předchozí půlprocentní ztrátu vůči jenu, kdy kleslo pod 133 jenů, a den uzavíralo bez větších změn na 133,60 JPY.

Euro k dolaru kleslo až na 1,4453 USD, později se ale vzpamatovalo a vrátilo se na zhruba 1,4488 USD. Za celý den tak jeho kurz klesl asi o 0,2 procenta. V pondělí euro vystoupilo na třítýdenní maximum 1,4557 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK