De Gucht odmítá cla na zboží ze zemí, které nebojují s klimatem -------------------- --------------------

12.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 12. ledna (zpravodaj ČTK) - Belgický kandidát na eurokomisaře pro obchod Karel De Gucht dnes před poslanci odmítl zavedení či zvýšení cla na výrobky ze zemí, které nedostatečně bojují proti klimatickým změnám. Podobné myšlenky se objevují od krachu klimatické konference v dánské Kodani, kde se státníci z celého světa nedokázali shodnout jak snižovat emise skleníkových plynů v následujících letech.

"Osobně si nemyslím, že to je ten správný přístup. Je to přístup, který by se setkal s celou řadou praktických problémů," uvedl De Gucht. Zavedení speciálního cla pro země, které se na zásadním snižování skleníkových plynů nechtějí, na rozdíl od EU, příliš podílet, podporuje v rámci unie především Francie. Její představitelé argumentují tím, že pokud firmy z Evropské unie budou muset přijímat celou řadu drahých opatření, aby snížily emise, znevýhodní je to proti výrobcům například v Číně či v Indii.

Právě Číně a Indii a dalším rozvojovým zemím bývá připisován krach kodaňské konference. "Existuje riziko, že sklouzneme do obchodní války, kdy se lidé budou předhánět v nejrůznějších podobných opatřeních," dodal Belgičan. Podle něj by politici sice měli proti klimatickým změnám bojovat, ale v rámci současných obchodních pravidel.

Tento postoj ale De Guchtovi nebrání, aby hledal podporu pro zrušení cel a daní na takzvané "zelené" zboží, tedy výrobky, jejichž výroba a funkce nezatěžuje životní prostředí. Sám se prý pokusí dát dohromady koalici zemí, která by usilovala o zrušení cel a daní na globální úrovni, ale zároveň doplnil, že nepředpokládá podobnou dohodu v rámci Světové obchodní organizace (WTO).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK