Slovensko dočasně osvobodí od placení mýtného od 14. ledna -------------------- --------------------

12.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 12. ledna (ČTK) - Slovenské ministerstvo dopravy dočasně osvobodí autodopravce od placení mýtného na silnicích první třídy od čtvrtka 14. ledna. ČTK to dnes řekl mluvčí ministerstva Stanislav Jurikovič. Změnu slíbil v pondělí premiér Robert Fico jako ústupek řidičům kamionů, kteří od minulého týdne protestovali proti novému systému elektronického zpoplatnění silnic blokováním ulic a brzděním provozu na silnicích.

Povinnost hradit mýtné na přibližně 1500 kilometrech silnic první třídy, což jsou asi tři čtvrtiny ze všech zpoplatněných úseků, přestane platit od půlnoci ze středy na čtvrtek, protože ministerstvo musí ještě změnu dát do vyhlášky. "Technicky a legislativně se to musí připravit," uvedl Jurikovič. Silnice by měly být osvobozeny od mýtného jen do konce tohoto měsíce.

Systém elektronického mýtného spustilo Slovensko na začátku roku a vztahuje se na vozy nad 3,5 tuny. Kromě silnic první třídy se uplatňuje na dálnicích a rychlostních silnicích.

Proti spuštění mýtného protestovali hlavně menší dopravci. Tvrdili například, že musí platit za několikakilometrové úseky, třebaže po zpoplatněné silnici ujedou třeba jen několik metrů. Stěžovali si také, že jim systém údajně započítal kilometry, když jeli po bezplatné silnici souběžné s dálnicí.

Dopravci spustili petiční akci proti mýtnému a minulý čtvrtek zablokovali jednu z důležitých bratislavských ulic. V pondělí se k nim přidali brzděním provozu řidiči kamionů v dalších městech. Večer však Fico slíbil odklad povinnosti platit za silnice první třídy a snížení spotřební daně z nafty, načež dopravci protesty ukončili.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK