MPO: Příliv PZI loni do září klesl o 60 pct na 56,5 mld. K

12.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. ledna (ČTK) - Příliv přímých zahraničních investic (PZI) do Česka za tři čtvrtletí loňského roku klesl meziročně o 60 procent z 138,3 miliardy korun ve stejném období roku 2008 na 56,5 miliardy korun. Vyplývá to z analýzy vývoje tuzemské ekonomiky, kterou dnes zveřejnilo ministerstvo průmyslu a obchodu. Ještě v prvním loňském čtvrtletí přitom činil objem PZI 36 miliard korun a meziročně byl vyšší o 7,2 miliardy korun.

Od loňského ledna do září bylo do základního kapitálu v Česku investováno 14 miliard korun PZI, z toho ve 3. čtvrtletí pouze 42,1 milionu korun. Reinvestovaný zisk za devět loňských měsíců dosáhl 85,7 miliardy korun a ostatní kapitál skončil v mínusu 43,1 miliardy korun. Propad hodnoty PZI byl od loňského ledna do září zaznamenán zejména u tuzemského zpracovatelského průmyslu. Celková hodnota PZI do zpracovatelského průmyslu klesla z pololetních 12,9 miliardy korun na 2,1 miliardy korun.

Podíl Německa, které je nejvýznamnějším investorem v ČR, ve třetím čtvrtletí 2009 klesl z pololetních 52,1 procenta na 36,7 procenta. Naopak vzrostl význam rakouských investic, které představují celkem 32,1 procenta veškerých loňských PZI do ČR. Následují investice z Francie a Slovenska. "PZI z USA dosáhly za prvních devět měsíců loňského roku hodnoty 6,1 miliardy korun, což oproti pololetním 4,7 miliardy korun představuje další zvýšení podílu USA na celkových PZI do ČR," uvedlo ve zprávě MPO.

Loni přibylo nejvíce investic do základního kapitálu tuzemských firem působících v odvětví nemovitostí a služeb pro podniky. "Za první tři čtvrtletí zde bylo investováno 11,8 miliardy korun. Objem investic plynoucích do finančního zprostředkování klesl z pololetních 7,1 miliardy korun na 6,7 miliardy korun a propadl se tak téměř na úroveň investic do zpracovatelského průmyslu a do obchodu a oprav," stojí ve zprávě MPO.

Naopak odliv přímých investic z ČR za tři čtvrtletí loňského roku činil 54,1 miliardy korun. Od ledna do září bylo do základního kapitálu v zahraničí investováno 25 miliard korun, reinvestovaný zisk činil 23,1 miliardy korun a ostatní kapitál obnášel šest miliard korun.

Do základního kapitálu loni od ledna do září investovali v zahraničí tuzemští investoři nejvíce do oblasti elektřina, voda, plyn, a to celkem 18,5 miliardy korun. Druhou příčku zaujímá odvětví dobývání nerostů (téměř šest miliard korun). Z hlediska zemí směřovalo nejvíce investic z ČR do základního kapitálu v majetkových účastech v Turecku (více než devět miliard korun), Německu (6,3 miliardy korun) a Rumunsku (5,9 miliardy korun).

Současný vývoj v oblasti PZI kontrastuje se začátkem desetiletí, kdy právě silný příliv PZI hnal českou ekonomiku dopředu. Za propadem objemu investic je hospodářská krize, kvůli které firmy omezují své investiční výdaje. Česká republika nyní prochází nejhorším hospodářským útlumem od konce 90. let minulého století. Část analytiků odhaduje, že asi pětina zahraničních firem zvažuje odchod z ČR a hledá levnější výrobní lokality.

Už předloni do Česka přiteklo méně PZI než o rok dříve. Zatímco v roce 2007 jejich celková hodnota činila 185,3 miliardy korun, tak v roce 2008 klesla o 1,5 procenta na 182,8 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK