Forrester: Světové výdaje do technologií letos vzrostou o osm pct

12.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. ledna (ČTK) - Světové výdaje do technologií včetně služeb v se v letošním roce po loňském poklesu pravděpodobně oživí. Průzkumová agentura Forrester Research dnes zveřejnila odhad, že celkové výdaje do počítačů a softwaru vzrostou o 8,1 procenta a překročí 1,6 bilionu dolarů.

Pro samotné Spojené státy agentura předpovídá nárůst o 6,6 procenta na 568 miliardy dolarů.

Minulý rok postihl výrazný pokles, protože podniky i státní správy za hospodářské krize omezily výdaje do počítačové a telekomunikační techniky. Mnoho velkých počítačových firem včetně Microsoftu loni zůstalo ziskových, ale jen díky tomu, že propouštěly a výrazně snižovaly výdaje.

I přes očekávaný nárůst ale letos celkové výdaje do technologií zřejmě zůstanou pod úrovní z roku 2008 a možná i 2007, uvedl analytik Forresteru Andrew Bartels. Agentura také varuje, že růst bude zpočátku pomalý a že se bude zrychlovat až v průběhu roku.

Jako okolnost, proč by měly podniky či státní úřady vyměňovat staré počítače za nové, bylo podle Forresteru i říjnové spuštění prodeje operačního systému Windows 7 od amerického Microsoftu. Předpokládá se, že s prodejem nových počítačů a softwaru se zlepší i ekonomika firem, které je vyrábějí, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK