iHNed.cz: Lesy ČR vycouvaly z dražby pily Javořice od CE WOOD

12.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zlín 12. ledna (ČTK) - Státní podnik Lesy ČR se nezúčastní pondělní dražby pily Javořice z majetku lesnické společnosti CE WOOD. Píše to server iHNed.cz s odvoláním na generálního ředitele firmy Svatopluka Sýkoru. Dražba obří pily ležící ve Ptení na Prostějovsku se uskuteční v pondělí 18. ledna v Brně. Vyvolávací cena pozemků, budov a části movitých věcí činí půl miliardy Kč, odhadní cena pak 493 milionů korun.

Pila Javořice se měla dražit již loni v listopadu. Firma CE WOOD však aukci zrušila. Měla prý podezření, že by ji jeden ze zájemců napadl. Jedním z hlavních uchazečů o pilu byly Lesy ČR, které podle serveru nyní vycouvaly z kontroverzní akce. Média totiž dříve uvedla, že výsledek dražby je předem dohodnutý. Pilu údajně měly koupit Lesy ČR, prý až za 950 milionů Kč. Po zveřejnění informací o možné dohodě v tisku ministr zemědělství tehdy koupi nedoporučil.

IHNed.cz uvedl, že důvodem zamýšlené transakce mělo být to, že stát vede se CE WOODEM spory, mimo jiné arbitráž o 3,5 miliardy korun - koupě pily za předraženou cenu tak mohla posloužit jako "kompenzace" státu ve prospěch firmy CE WOOD. Lesy informace o tiché dohodě odmítaly. První pokus z letošního listopadu nevyšel, dřevařská firma aukci po medializaci celého případu nakonec zrušila. Nicméně Sýkora nevylučoval, že se státní podnik může zúčastnit další dražby.

Aukci připravuje Dražební společnost Morava. "Pila se bude dražit jako celek. Pokud nebude učiněno nejnižší podání, je na majiteli, jak se bude pokračovat dál. Nicméně jsou zde zástavy, takže předmět dražby nelze prodat formou výběrového řízení," uvedla nedávno ředitelka Dražební společnosti Morava Marcela Koutná.

Státní podnik Lesy ČR podal na CE WOOD loni v lednu návrh na insolvenční řízení kvůli pohledávce, kterou vyčíslil na 186 milionů korun. Na konci července jej stáhl. Naopak CE WOOD po podniku požaduje několikamiliardovou kompenzaci za ztráty, které mu údajně vznikly při dřívějším zadávání veřejných zakázek. Arbitráže proti státu zahájili i zahraniční vlastníci firmy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK