Cena ropy kvůli mírnějšímu počasí a Číně klesla k 81 dolarům

12.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 12. ledna (ČTK) - Světové ceny ropy dnes pod tlakem předpovědí zmírnění mrazů ve Spojených státech a oslabení poptávky po topném oleji klesly z pondělních 15 měsíčních maxim a americká ropa sestoupila k 81 dolarům za barel. Trh ovlivnilo i zpřísnění měnové politiky v Číně.

Cena americké lehké ropy (WTI), která v pondělí vystoupila na 83,95 dolaru, nejvýše od října 2008, odpoledne klesla až na 81 dolarů. Po 16. hodině SEČ byla WTI se ztrátou jednoho dolaru kolem 81,50 USD za barel. Severomořská ropa Brent oslabila o zhruba dolar těsně pod 80 dolarů.

Američtí meteorologové předpovídají, že v příštích šesti až deseti dnech se teploty v severovýchodní části USA vrátí zhruba na úroveň pro tuto dobu obvyklou. Poptávka po topném oleji v regionu, který je největším spotřebitelem tohoto topiva na světě, by se tak tento týden měla vrátit k normálu. Studené počasí v USA i na velké části celé severní polokoule od přelomu roku bylo hlavním faktorem, který tlačil ceny energií vzhůru.

"Myslím, že chladné počasí bylo jen psychologickým argumentem k nákupům ropy, protože nabídka je nadále rozsáhlá," řekl agentuře Reuters analytik Commerzbank Carsten Fritsch. Dodal, že po pondělním maximu si nyní budou finanční investoři vybírat zisky z růstu posledních dvou týdnů a oteplení jim k tomu poskytne dobrou záminku.

Ceny klesly i v reakci na to, že Čína dnes nečekaně zvýšila povinný minimální podíl z vkladů odváděný do rezerv, aby zmírnila rostoucí inflační tlaky. Krok Pekingu oslabil evropské akciové trhy i ceny ostatních komodit.

Ceny ropy v dolarech za barel (159 litrů) v 16:18 SEČ: BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 79,93 80,97 New York - Nymex WTI únor 81,52 82,52

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK