Akcie na pražské burze oslabily, nejvíc těžební NWR

12.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. ledna (ČTK) - Pražská akciová burza se dnes stejně jako další evropské trhy po sérii špatných zpráv propadla. Hlavní index PX odepsal 0,51 procenta na 1176,6 bodu, vyplývá z výsledků burzy. Největší ztráty postihly akcie těžební NWR, které korigovaly pondělní téměř šestiprocentní růst. Předchozí zisky korigovaly také akcie ČEZ a Unipetrolu.

ČEZ odepsal procento na závěrečných 909 korun a Unipetrol 1,7 procenta na 145 Kč.

Pražská burza podobně jako další evropské burzy podle analytiků negativně zareagovala na pondělní zámořský úvod výsledkové sezóny, který odstartovala americká hliníkárna Alcoa. Ztráty na lokálním trhu byly však oproti západní Evropě zhruba poloviční a většina titulů tak odmazala prozatím nevýraznou část. "Hlavní akciové indexy v Evropě ztrácejí okolo jednoho procenta, přičemž pokles vedou tituly svázané s komoditami," uvedl Miroslav Adamkovič z Komerční banky.

Překvapivě dopadli oba bankovní zástupci, kteří se i přes negativní vývoj dokázali udržet poblíž pondělních závěrečných hodnot. Komerční banka si připsala třetinu procenta a v závěrečné aukci uzavírala poblíž denních maxim na 3955 Kč. Akcie Erste se pak pohybovaly v pásmu 750 až 760 Kč za akcii a zakončily proti pondělku téměř beze změny.

Den před valnou hromadou věřitelů ztratily akcie Orca 0,8 procenta na 177,50 Kč.

Mírné zisky 0,33 procenta si dnes připsaly kromě Komerční banky ještě Philip Morris ČR a mediální CETV.

Celkový objem na trhu dnes dosáhl 1,39 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK