Plzeňský kraj má krajskou správu a údržbu silnic,spojí šest firem

12.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 12. ledna (ČTK) - Plzeňský kraj spojí letos šest správ a údržeb silnic (SÚS) do jediné firmy. K Novému roku vznikla příspěvková organizace Krajská správa a údržba silnic Plzeňského kraje, která se bude starat o veškeré nákupy strojů i materiálu, investice do silnic a výběrová řízení. Centrální SÚS zajistí v první fázi úspory přes 20 milionů korun ročně, řekl ČTK krajský radní Jaroslav Bauer (ČSSD). Všechny kraje krajskou SÚS mají, kromě středních Čech, které to podle Bauera řeší outsourcingem, tedy zadáváním části práce jiným firmám.

"Vznik už schválilo zastupitelstvo. Od 1. února ji bude řídit Stanislav Liška, jeho doporučilo výběrové řízení a zítra ho budou schvalovat krajští radní," dodal. Liška působil do listopadu 2008 léta jako ředitel Správy veřejného statku města Plzně, který měl na například na starost právě správu a údržbu plzeňských komunikací.

"Krajská SÚS bude postupně přebírat kompetence od okresních SÚS, což dokončí do roku až 1,5 roku. Nechceme činnost správ destabilizovat," řekl Bauer. V závěrečné fázi ztratí všech šest okresních SÚS své IČO a stanou se z nich provozy. Krajská SÚS bude mít v první fázi sedm pracovníků. Kromě šéfa také ekonomického, provozního a výrobního náměstka a techniky pro jednotlivé okresy. Vybere si je nově jmenovaný šéf.

Bauer nekomentoval, kolik THP pracovníků se po stabilizaci nové krajské příspěvkové organizace ušetří. "Teď mohu říci, že nedojde ke zvýšení počtu pracovníků SÚS, jichž je nyní celkem 580," uvedl radní pro dopravu. Podle informací ČTK neodejdou odnikud dělnické profese, jichž je v některých okresních správách nedostatek.

Plzeňský kraj rozděluje všem šesti SÚS zhruba 500 milionů korun ročně. Z toho 100 milionů Kč vydávají správy na opravy silnic.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK