Dolar v reakci na statistiku a zprávy z Číny klesal

12.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. ledna (ČTK) - Dolar dnes na devizových trzích oslaboval. Americkou měnu ovlivnily nejnovější statistické údaje o vývoji zahraničního obchodu, které přinesly další důkaz o zlepšení globální ekonomiky, což nahrává poptávce po rizikovějších investicích. Náladu na trhu ovlivnilo i rozhodnutí centrální banky Číny o rezervách bank.

Kolem 18:00 SEČ dolar vůči euru klesl na 1,4538 USD z pondělních 1,4519 USD. Vůči jenu dolar oslabil o 1,2 procenta na 90,94 JPY. Ke koši šesti hlavních měn dolar ztratil 0,1 procenta.

Americké ministerstvo obchodu dnes uvedlo, že deficit zahraničního obchodu Spojených států se v listopadu dále prohloubil a dostal se nejvýše za deset měsíců. Přispěl k tomu hlavně růst dovozu, který byl díky poptávce spotřebitelů i zpracovatelských firem nejvyšší od prosince 2008. Schodek zahraničního obchodu stoupl proti předchozímu měsíci o 9,7 procenta.

Čína dnes překvapivě zvýšila požadavek na povinné minimální rezervy v bankách s platností od 18. ledna o půl procentního bodu na 16 procent. De facto tím potvrdila, že zahajuje zpřísňování měnové politiky, aby zabránila přehřátí ekonomiky. Je to první takový krok od června 2008, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK