USA odhadují rekordní produkci kukuřice a sóji, ceny spadly

12.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington/Chicago 12. ledna (ČTK) - Americká produkce kukuřice a sóji dosáhla v roce 2009 nové rekordní výše, odhadlo dnes ministerstvo zemědělství USA. Vládní odhady srazily burzovní ceny zemědělských komodit prudce dolů, protože trh po obtížné sklizni očekával spíše pokles produkce.

Ministerstvo odhadlo loňskou sklizeň kukuřice na 13,15 miliardy bušlů, což by bylo jedno procento nad předchozím maximem z roku 2007. Odhad byl o 230 milionů bušlů nad předchozí prognózou, 330 milionů nad průměrným odhadem analytiků a dokonce více než 150 milionů nad nejvyšším tržním odhadem.

Cena kukuřice na chicagské termínové burze CBOT s dodávkou v březnu se v reakci na prognózu propadla o více než sedm procent na 3,925 dolaru za bušl. Vládní odhad přitom nevypovídá o celé úrodě z loňského setí, protože kvůli neobvykle deštivému počasí na konci roku zůstalo poměrně značné množství kukuřice zatím nesklizeno. Podle analytiků může čekat na jarní sklizeň ještě asi pět procent úrody.

U sójových bobů ministerstvo odhadlo loňskou produkci na rekordních 3,36 miliardy bušlů, osm procent nad rekordem z roku 2008. I to bylo nad dosavadním vládním odhadem i nad odhadem trhu. Cena sóji klesla o téměř tři procenta. Ministerstvo zároveň zvýšilo odhad úrody sóji v Brazílii a Argentině, což jsou po USA dva další největší producenti této komodity na světě.

Zásoby zemědělských komodit v USA i jinde ve světě rostou, což podle analytiků slibuje nižší ceny. "Pro rok 2010 tu je významné riziko poklesu cen," konstatoval podle agentury Reuters analytik firmy Advance Trading Brian Basting.

Údaje o rekordní úrodě kukuřice a sóji srážely dolů i ceny pšenice, a to i přesto, že ministerstvo v dnešní zprávě zjistilo, že plocha osetá ozimou pšenicí v USA je kvůli podzimním problémům se sklizní kukuřice a sóji a nízkým cenám nejnižší za 97 let. Termínová cena pšenice oslabila o téměř šest procent, což byl nejvýraznější pokles od počátku loňského června.

Propad oseté plochy sice může později cenu pšenice zvýšit, podle analytiků však přebytek obilovin v zásobách bude v dohledné době hrát na trhu větší roli. Ministerstvo odhadlo zásoby pšenice v USA na 976 milionů bušlů, což je nejvíce za více než 20 let a výrazně nad předchozím odhadem 900 milionů bušlů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK