Výroba ruského AvtoVAZu se loni propadla o více než 60 procent

13.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 13. ledna (ČTK) - Výroba největší ruské automobilky AvtoVAZ se v loňském roce propadla o více než 60 procent. V letošním roce však firma počítá s nárůstem produkce o téměř 50 procent. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Firma loni vyrobila 294.737 vozů Lada a 43.047 souprav součástek pro jejich montáž. Letos hodlá produkci zvýšit na 446.000 vozů a 51.000 souprav. Výroba nicméně zůstane hluboko pod úrovní z roku 2008, kdy dosáhla 920.000 vozů a souprav.

AvtoVAZ se v loňském roce dostal na pokraj bankrotu kvůli prudkému poklesu domácí poptávky po automobilech v důsledku světové hospodářské a finanční krize. Firma loni získala státní pomoc v hodnotě přes miliardu dolarů (zhruba 18 miliard Kč).

Před příchodem krize se očekávalo, že Rusko brzy vystřídá Německo na pozici největšího trhu s automobily v Evropě. Poptávka po automobilech v Rusku však v loňském roce klesla o polovinu. Rozsáhlá propouštění a snižování mezd v důsledku hospodářské a finanční krize nutí řadu Rusů omezovat výdaje. Prodej aut tlačí dolů rovněž neochota bank poskytovat úvěry. Rusko se proto rozhodlo zavést vlastní systém finančních prémií pro kupce nových aut.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK